Stát a církev mají přednost, polská vláda omezí demonstrace. Jako za války, tvrdí soud

Polský nejvyšší soud ostře zkritizoval změny v zákoně o veřejných shromážděních. Ve svém názoru adresovaném parlamentním výborům označil zákon za protiústavní. Zákonodárci vládního Práva a spravedlnosti chtějí zpřísnit podmínky konání demonstrací a upřednostnit akce státu a církve a takzvaná opakující se shromáždění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc"

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc" | Foto: Filip Harzer | Zdroj: Český rozhlas

Podle stanoviska soudu nesou změny v zákoně „všechny znaky výjimečného stavu“. Úryvky stanoviska zveřenil deník Gazeta Wyborcza.

Novela zákona je podle stanoviska určeného zákonodárcům protiústavní a narušuje zásadu právního státu. Porušeno má být nejméně osm článků ústavy. „Bližší analýza dokumentu budí pochybnosti o tom, zda není cílem změn rozsáhlé omezení svobody shromažďování,“ píše v dokumentu soud.

Změny zákona už 2. prosince schválili poslanci, teď se návrhem budou zabývat senátní výbory a konečné hlasování je naplánováno na 7. prosince.

Kritika nezní jen z nejvyššího soudu, protestoval i ombudsman Adam Bodnar a komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. Desítky nevládních organizací požádaly v dopise senátory i prezidenta Andrzeje Dudu, aby zákon zamítli.

Nekatolíku, podepiš, nebo tě deportujeme. Polská poslankyně chce přísahu věrnosti pro ateisty i muslimy

Číst článek

Vládní tábor si za novelou stojí a tvrdí, že posiluje bezpečnost při demonstracích, a občanská práva naopak rozšiřuje.

Díky projednávaným změnám budou moci úřady jakékoli shromáždění zakázat, jestliže na stejném místě bude chtít akci uspořádat stát nebo církev.

Přednost před demonstracemi také dostanou "periodická shromáždění", což jsou shromáždění konaná ve stejný den nejméně čtyři roky po sobě.

Takovým shromážděním jsou třeba setkání ku příležitosti měsíčních výročí smolenské letecké katastrofy. Konají se za účasti předsedy PiS Jarosława Kaczyńského před prezidentským palácem ve Varšavě každý desátý den v měsíci. Takzvaná „měsíčnice“ se v sobotu uskuteční již poosmdesáté.

Proti krokům vlády Práva a spravedlnosti se masivně demonstrovalo například letos v říjnu. Takzvaný "Černý protest" proti kriminalizaci potratů donutil konzervativce k ústupkům.

Před dvěma týdny zase Varšavou prošly desítky tisíc pedagogů protestujících proti rušení gymnázií. A pravidelné protivládní demonstrace pořádá Výbor na obranu demokracie.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme