Dohoda o brexitu bude v říjnu 2018, naznačil šéf vyjednavačů. Britové budou mít méně času

Dohoda Evropské unie s Velkou Británií na podmínkách jejího odchodu z osmadvacítky by mohla být dojednaná rychleji, než se očekávalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Paul Lloyd

Pokud Londýn potvrdí svůj záměr vystoupit v březnu příštího roku, dohoda by podle hlavního evropského vyjednavače Michela Barniera mohla být už v říjnu 2018. Bývalý francouzský eurokomisař to oznámil na své první tiskové konferenci v Bruselu.

Podle něj bude prostor na vyjednávání kratší než dva roky, které předpokládají unijní smlouvy. Obě strany budou mít ve skutečnosti na jednání méně než rok a půl.

Pokud britská vláda aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy v březnu 2017, jak zatím plánuje, začnou vyjednávání podle Barniera o několik týdnů později. Konečná dohoda by pak mohla být na stole na podzim následujícího roku.

Evropské sedmadvacítce i Británii to podle hlavního vyjednávače dá několik měsíců čas na následné schválení dohody, aby mohla na jaře 2019 začít platit.

Vyjednávání o brexitu si možná vyžádá nový zákon

Britská vláda ale bude muset předložit parlamentu návrh nového zákona, pokud nejvyšší soud nepodpoří požadavek, aby mohla zahájit proces vystoupení Británie z Evropské unie bez souhlasu zákonodárců. Před nejvyšším soudem v Londýně to dnes řekl jeden z právníků vlády.

Mayová zaručí práva unijním občanům žijícím v Británii, jen pokud stejné záruky dostanou Britové v Evropě

Číst článek

„Nebude to vyžadovat jen zapojení parlamentu, ale v první řadě zákon. Důvodem je to, že od vás se žádá, abyste prohlásili za nezákonné uplatnění výsadního práva aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy coby první krok celého procesu,“ řekl 11 členům nejvyššího soudu právník James Eadie, jehož citovala agentura Reuters.

Britský nejvyšší soud začal v pondělí projednávat odvolání vlády proti rozhodnutí vrchního soudu, podle něhož se k odchodu Británie z EU ještě musí vyjádřit britský parlament. Projednávání případu je veřejné a má skončit ve čtvrtek. Verdikt, zda zahájení procesu vystoupení z EU je v pravomoci vlády či parlamentu, se očekává začátkem ledna.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme