Robot včas odhalí odumírání nervů u pacientů s cukrovkou. Bezbolestně a za dvacet vteřin

Cukrovkou v Česku trpí skoro milion lidí, u většiny z nich se dají příznaky mírnit zdravou životosprávou a vhodnou léčbou. Přesto se někdy lidé vydají k lékaři s tím, že přestávají cítit konečky prstů na nohou nebo rukou. Takzvaná diabetická noha může skončit až amputací. Včas odhalit příznaky odumírání nervů by mohl nový robot, který vznikl v laboratořích brněnského vědeckého centra CEITEC Vysokého učení technického.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sken ruky od nového robota z Brna

Sken ruky od nového robota z Brna | Foto: CEITEC

Základem robotu Roscan je robotická ruka, která běžně dohromady skládá například mobilní telefony. Na ní je připojený skener a termokamera. Jednoduchý přístroj by mohl podle vedoucího projektu Luďka Žaluda sledovat v čase například odumírání nervů u diabetických pacientů.

„Pomocí tohohle skeneru by bylo krásně vidět prostorové uspořádání, ale hlavně které části jsou ještě živé a které nejsou, což by bylo vidět na teplotě a zároveň barvě tkáně,“ vysvětluje. Vyšetření je podle něj velice levné a pacienta by nijak nezatěžovalo. „Není to žádné záření do těla, takže by se dalo snadno opakovat například po týdnu nebo každý den a byla by vidět progrese chorob,“ dodává.

Nová laboratoř na testování aut v Bezděčíně. Zničí se jen první auto, zbytek zvládne počítač

Číst článek

Lékaři dnes používají buď zastaralé a nepřesné metody, nebo naopak drahá vyšetření, například elektromagnetickou rezonancí nebo počítačovou tomografií, která ale lidské tělo namáhá. „CT člověka zatěžuje tvrdým zářením, magnetická rezonance je zase extrémně drahá a jsou to primárně technologie na to, aby se dívaly dovnitř do těla,“ říká Žalud.

Proces skenování s novým přístrojem vědců z Brna | Foto: Tereza Kadrnožková

Podle něj tyto překážky nový robot odbourává. „Pacient na sobě může mít i jakékoliv kovové objekty, cokoliv, které jen nesmí zakrývat oblast zájmu. Nevadí žádné kardiostimulátory ani nic podobného,“ popisuje vyšetření. „Poté stačí obnažit oblast, která se skenuje, ta se položí například na stůl, a během dvaceti sekund je člověk naskenovaný.“

Využití by mohl robot najít například v dermatologii nebo při hojení ran. Největší potenciál ale zatím výzkumníci vidí právě u cukrovkářů. I podle diabetologa Jindřicha Olšovského z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně je včasná diagnóza a začátek léčby klíčem k úspěchu.

„Pokud necháme nějakou dobu pacienta v hyperglykemii, tak se začne rozbíhat proces rozvoje cévních změn, které vedou jak k projevům formou zvýšeného výskytu kardiovaskulárních onemocnění, tak i postižení toho mikrovaskulárního - to je postižení očí, ledvin a nervů. Protože robot poskytuje trojrozměrná data, je možné si takový naskenovaný model prohlídek i se speciálními 3D brýlemi.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme