Architekt Jan Soukup slaví významné jubileum

6. prosinec 2016

Každá doba má své hrdiny, zbabělce, vítěze nebo poražené. Každá doba má i své umělce, stavitele nebo architekty. Když se řekne Jan Soukup, nejen v Plzni lidé většinou vědí, o kom je řeč. Tento architekt je podepsaný pod rekonstrukcí třeba řady historických budov v centru Plzně, zasadil se o opravu mnoha kostelů a kaplí a je autorem výstav nebo publikací. Dnes Jan Soukup sfoukne na dortu 70 svíček.

Soukupův otec pocházel ze čtyř dětí, také Jan Soukup je ze čtyř dětí. Tradici zachoval a i on má čtyři syny. Ke stavbám a architektuře měl blízko už jako dítě. Vyrůstal v 50. letech, a i když viděl plzeňské povstání po měnové reformě dětskýma očima, ze své maminky cítil, že má strach.

Jako kluk z katolické rodiny ministroval Jan Soukup v Plzni u svatého Bartoloměje. Tam v roce 1956 přišel nový kostelník Alois Primes. Byl to provinciál z řádu augustiniánů a do Plzně se vrátil z internace. Právě tento amatérský historik, milovník umění a architektury Soukupa ovlivnil. „Když se mladému člověku podaří získat mentora, člověka, který ho vede k duševnímu vývoji a k vlastnímu hledání toho správného povolání, to je velké štěstí, které se nepodaří každému,“ říká Jan Soukup.

Cesta k architektuře byla ale v případě Jana Soukupa klikatá, neboť pocházel ze živnostenské rodiny, která vlastnila několik domů. Navíc jeho bratr byl kněz. To vše s budováním kariéry v tehdejší době nešlo dohromady. Jan se tedy měl stát zedníkem nebo kominíkem, nakonec v šedesátých letech mohl nastoupit na plzeňskou stavební průmyslovku. Vysokou školu už ale studovat nesměl. To mu, až po vojně, naštěstí umožnili ve Stavoprojektu, kde pracoval.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio