Větší ochrana matek po rodičovské? Sněmovna novelu podpořila, odpůrci mluví o 'paskvilu'

Zákon možná víc ochrání matky po návratu z rodičovské do práce. Sněmovna v úterý hlasovala pro novelu zákoníku práce, která by jejich vyšší ochranu měla zajistit. Kromě toho zavádí i nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby a zaručuje dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr. Podle odpůrců je ale předloha nadbytečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maminka s dítětem

Maminka s dítětem | Foto: pixabay.com

Ochranu matek má zvýšit požadavek na zaměstnavatele, aby písemně zdůvodnili závažné provozní důvody, proč nemohou poskytnout zkrácený pracovní úvazek. Matky či otcové by měli mít také nárok na stejnou práci, jakou vykonávali před odchodem na rodičovskou dovolenou.

Novela také obsahuje úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, posuzování práce přesčas, vzniku překážek v práci nebo ochrany mzdových práv. Změny se dotýkají rovněž práce z domova nebo po telefonu a prevence před stresem a obtěžováním.

Zaměstnanci nadále nebudou mít nárok na náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci

Číst článek

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD označila předlohu za kompromisní. Cílem je podle ní prohloubit flexibilitu pracovněprávních vztahů a současně posílit ochranu zaměstnance.

Naopak poslankyně TOP 09 Markéta Adamová novelu označila za „paskvil a za slepé střevo“. Navrhla zamítnutí už v prvním čtení nebo vrácení předkladateli k přepracování, avšak neuspěla. "Docela vážně bych polemizoval s tím, nakolik se navrhované změny promítnou v praxi na pracovní trh," uvedl Stanislav Grospič z KSČM.

Tripartita projedná změny v zákoníku práce, sporným bodem budou pravidla pro práci z domova

Číst článek

Předloha neřeší podle něho nic zásadního, a je proto nadbytečná. Grospič se navíc obává pozměňovacích návrhů, které by vedly k oslabení práv zaměstnanců a odborů.

Novela v minulosti vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené nebo zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Tripartita se nakonec v červnu dohodla, že tyto sporné body v normě nebudou. Česko má nový zákoník práce od ledna 2007. Od té doby se pracovní kodex měnil už téměř čtyřicetkrát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme