Válka v Donbasu si vyžádala 10 000 mrtvých, tvrdí Porošenko

Více než 2500 ukrajinských vojáků a 7500 civilistů přišlo na východě Ukrajiny o život během bojů se separatisty v Donbasu podporovanými Ruskem. Uvedl to v úterý ukrajinský prezident Petro Porošenko, který vinu za tyto oběti přičetl nejvyššímu ruskému vedení. Až dosud OSN odhadovala počet obětí konfliktu, který vypukl v dubnu 2014, na asi 9600, a to včetně separatistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

„Celkový počet obětí dosáhl 10 tisíc. Rusko připravilo o život nejen více než 2500 našich vojáků z ozbrojených sil a dalších složek, které brání zemi a dělají to velice profesionálně, ale také 7500 civilistů na Ukrajině,“ řekl Porošenko během vyznamenávání obránců vlasti při příležitosti armádního svátku.

Bilance není konečná. Podle listu Ukrajinska pravda, odvolávajícího se na údaje z ukrajinského ministerstva obrany, byl mezitím na východě země další voják zabit v boji a další raněn.

Češi a Slováci na východě Ukrajiny. Zavrhli svou vlast a bojují za proruské separatisty, píše Denník N

Číst článek

Podle prezidenta se v současnosti ve vojenských nemocnicích léčí 125 zraněných vojáků. S některými se šéf státu setkal v ústřední vojenské nemocnici v Kyjevě.

Vina padá na Rusko, tvrdí prezident

Porošenko zdůraznil, že veškerá vina za smrt a zranění Ukrajinců spočívá na ruském vedení. „Tento smrtelný hřích tíží duše nejvyššího vojenského a politického vedení Ruské federace, které se snaží obnovit impérium a pohrdá životy a osudy lidí,“ zdůraznil.

Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Viktor Muženko dříve v jednom interview uvedl, že v Donbasu padlo celkem 3064 ukrajinských bojovníků, z čehož 2636 byli vojáci a z nich 2148 padlo v boji.

Jakkoli Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva jakékoli zapojení do ukrajinského konfliktu popírá, nejvýše připustila účast ruských „dobrovolníků“ na straně separatistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme