Boj proti kybernetickým útokům a společné zbrojení. NATO bude více spolupracovat s EU

Severoatlantická aliance a Evropská unie budou těsněji spolupracovat. V Bruselu to schválili ministři zahraničí zemí NATO a zástupci členských států unie. Spolupráce by měla platit při boji proti hybridním a kybernetickým útokům, společných námořních operací nebo vyzbrojování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. | Zdroj: Reuters

Obě organizace se na prohloubení spolupráce dohodly už dříve v létě na aliančním summitu ve Varšavě.

Silnější NATO je podle šéfa aliance Jense Stoltenberga dobré pro Evropskou unii. Oba bloky prý čelí novým hrozbám, jako jsou kybernetické útoky nebo terorismus. Samy ale nemají tolik prostředků, aby se se všemi vypořádaly.

NATO chce reagovat na případnou ruskou agresi rychleji. Připravuje 300 tisíc vojáků

Číst článek

Podle Stoltenberga je pro obě organizace výhodné spolupracovat. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je ale nutné zajistit, aby se jejich příspěvky doplňovaly, a ne zdvojovaly.

„Celé by to mělo sloužit k tomu, abychom lépe využívali společné kapacity. Mezi Evropskou unií a NATO zároveň neexistuje řada součinností. Nejsme schopni spolu komunikovat,“ dodal šéf české diplomacie Zaorálek.

Filip Nerad, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme