Nominacím na Grammy vévodí Beyoncé. Šanci má i česká pěvkyně Kožená

Nejvíc nominací na prestižní ceny Grammy si odnesla americká zpěvačka Beyoncé, která bude bojovat o cenu hned v devíti kategoriích. O osm trofejí se budou při únorovém vyhlašování ucházet další popová hvězda Rihanna, americký rapper Kanye West a kanadský zpěvák Drake. Mezi nominovanými je i zesnulý zpěvák David Bowie nebo česká operní pěvkyně Magdalena Kožená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beyoncé při přebírání ceny za nejlepší videoklip

Beyoncé při přebírání ceny za nejlepší videoklip | Foto: Getty Images, Imagenet, MTV Networks Europe (Press Office)

Česká zpěvačka Magdalena Kožená získala nominaci na americké ceny Grammy v kategorii nejlepší Klasické vokální sólo album. Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech ji nominovala za desku, kterou nahrála pod vedením italského dirigenta Andrey Marcona. Nominace v úterý zveřejnila americká hudební akademie.

Beyoncé, která Grammy získává v posledních letech pravidelně a na svém kontě jich má již dvě desítky, se podle agentury AP letos jako vůbec první dočkala nominací v kategoriích pop, rock, rap i R&B. Cenu si může odnést i za nejlepší album díky desce Lemonade i za píseň a nahrávku roku, kterou se může stát skladba Formation.

Cenu Grammy za album roku získala americká zpěvačka Taylor Swift

Číst článek

V posledních dvou zmíněných kategoriích, které jsou tradičně nejsledovanější, jí konkuruje britská zpěvačka Adele se svým hitem Hello. Ta se bude se svou deskou 25 ucházet i o cenu za album roku. Na tu je nominováno také Drakeovo album Views, Purpose jeho krajana Justina Biebera a A Sailor´s Guide to Earth amerického country hudebníka Sturgilla Simpsona.

Nahrávkou roku se může stát také píseň 7 Years dánské skupiny Lukas Graham, Rihannina skladba Work a píseň Stressed Out amerického dua Twenty One Pilots. Podobné složení má i kategorii o skladbu roku, kde písně Adele, Beyoncé a Lukase Grahama doplní Love Yourself od Justina Biebera a skladba I Took a Pill In Ibiza od zpěváka Mikea Posnera.

Mezi nominovanými se posmrtně ocitl rovněž britský hudebník David Bowie, jehož deska Blackstar může získat cenu v kategorii nejlepší alternativní album. Vítězové devětapadesátého ročníku Grammy budou oznámeni na galavečeru v Los Angeles 12. února.

ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme