Fotbalovou ligu čeká revoluce. Podle návrhu se o titul bude bojovat v nadstavbě

Fotbalové kluby budou v únoru hlasovat o změně systému pro první ligu od sezony 2018/19. Ligová fotbalová asociace, která nejvyšší domácí soutěž řídí, navrhuje nadstavbu se třemi skupinami v systému 6-4-6 plus baráž o Evropskou ligu a sestup. Celkem by tak přibylo 42 zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První fotbalovou ligu čekají změny (ilustrační foto)

První fotbalovou ligu čekají změny (ilustrační foto) | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Strávili jsme hodně času debatami nad vhodnou variantou. Nakonec jsme z našeho pohledu vybrali nejlepší variantu 6-4-6. Rozhodnout ale musí všechny kluby. V únoru se k tomu vrátíme, buď to schválíme, nebo zapracujeme navrhované změny,“ řekl na dnešní tiskové konferenci předseda LFA Dušan Svoboda.

V navrhovaném systému, který poprvé LFA představila v březnu, by po 30. kole spolu hrálo prvních šest týmů každý s každým, přičemž první tři týmy by měly výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí.

Trenér Trpišovský nakonec v zimě do Sparty neodejde. Zůstává v Liberci

Číst článek

Týmy na sedmém až desátém místě by se utkaly o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě. Zbylých šest celků by hrálo o udržení, přičemž poslední by sestoupil přímo, týmy na 14. a 15. pozici by hrály baráž s druhým a třetím z druhé ligy. Musela by se tak i o dva týdny zkrátit zimní přestávka a hrálo by se více vložených kol.

„Je to velká změna. Daleko větší než osamostatnění soutěže od FAČR. Má to zásadní dopad na chod klubů z hlediska finančního, tréninkového i v komunikaci s fanoušky. Je třeba to dobře připravit, ale jsem přesvědčený, že bez toho se nikam neposuneme. Je to potřebný krok a hlavně výhodný pro fotbal,“ dodal Svoboda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme