Ničivé zemětřesení v Indonésii. O život přišlo nejméně 92 lidí, zraněných je na 300

Provincii Aceh v Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně ve středu ráno místního času. Podle armády přišlo o život nejméně 92 lidí a asi tři stovky dalších byly zraněny. Další desítky lidí jsou stále uvězněny pod troskami budov, informují agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení v Indonésii

Zemětřesení v Indonésii | Zdroj: Reuters

„Zemětřesení bylo silně cítit a mnoho lidí zpanikařilo a hrnuli se ven, jak se domy hroutily," uvedl v prohlášení Sutopo Nugroho z národního úřadu pro řízení katastrof. Fotky na sociálních sítích podle agentury Reuters ukazují budovy v rozvalinách, spadlé elektrické vedení a lidi shromážděné na nároží.

Nejvíce postižena je asi oblast Pidie Jaya. Zřítilo se zde více než 40 budov včetně mešit, obchodů a domů, uvádí agentura AP s odvoláním na představitele oblasti Aiyubu Abbase. Mezi mrtvými je také osm dětí.

Americká geologická služba USGS uvedla, že ohnisko zemětřesení o síle 6,4 stupně bylo v hloubce 17 kilometrů pod mořem u severovýchodního pobřeží provincie Aceh. Varování před tsunami ale nevydala. Po největším otřesu následovalo ještě nejméně pět následných otřesů, tvrdí představitelé národního úřadu pro řízení katastrof.

Zemětřesení v Indonésii | Foto: Reuters

Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky, a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

Region zažil silnou destrukci v roce 2004, kdy zemětřesení o síle 9,2 stupně vyvolalo tsunami a způsobilo vážné škody v Indonésii a dalších zemí u Indického oceánu. Indonésie byla nejvíce zasažena a v provincii Aceh přišlo o život 120 000 osob.

Zemětřesení v Indonésii | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme