Trump před volbami prodal všechny své akcie. Mírní tak obavy ze střetu zájmů

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v červnu prodal všechny své akcie, které držel v různých společnostech. V úterý to uvedl Trumpův mluvčí Jason Miller. Těsně před volbami tak mohl Trump dosáhnout na značné finance. Prodej akcií ale také může zmírnit obavy ohledně možného střetu zájmů při výkonu prezidentské funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Michael Vadon

Hodnota Trumpova akciového portfolia ke konci loňského roku podle burzovních dokumentů činila asi 40 milionů dolarů (1 miliarda korun).

Trump měl akciové podíly v řadě bank, velkých ropných společnostech a dalších firmách, jejichž podnikání je závislé na vládní regulaci. Pokud by akcie neprodal, hodnota firem by se díky Trumpově prezidentování mohla zvýšit.

Zeman telefonoval s Trumpem, ten ho pozval do Bílého domu

Číst článek

Jak řekl Trumpův mluvčí Jason Miller deníku Washington Post, Donald Trump všechny své akcie ve firmách prodal už v červnu. Předtím držel podíl ve společnostech jako například Apple, AT&T, Boeing, ropné firmě Exxon Mobile nebo bance Goldman Sachs a v dalších bankách a energetických společnostech. Kolik za ně dostal v červnu, to jeho tým neupřesnil.

Podle Washingtonu Post mohl budoucí prezident prodat akce kvůli financování své kampaně. Druhá možnost je, že chtěl předejít konfliktu zájmů, to ale problém řeší jen částečně. Trump kromě toho vlastní velké množství nemovitostí a dalšího majetku. Co s nimi plánuje chce oznámit příští čtvrtek 15. prosince.

Zbavit se konfliktu zájmů mu americké zákony nenařizují, je to spíš otázka etiky. Jediné, co musí Trump ve veřejné funkci hlásit jsou veškeré transakce nad 1000 dolarů. Výpis svých obchodů jinak musí zveřejnit až v za rok a půl.

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme