Evropa by měla převzít vůdčí roli ve světě, myslí si Bernd Posselt

Velká Británie opouští Evropskou unii, Francie má ekonomické problémy, stejně jako státy jižní Evropy. Německo ale sílí. Má bývalý dlouholetý europoslanec a šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt ze silného Německa uprostřed Evropy strach?

„Budete se divit, ale ano, obávám se toho. Jsem přesvědčený evropský federalista. Čím silnější jsou evropské instituce, tím slabší jsou státy, a čím slabší státy jsou, tím je to lepší pro ty malé. Proto nerozumím českým euroskeptikům, kteří jsou proti institucím, jako třeba pan Klaus, a kteří tvrdí, že instituce dávají Německu příliš velký vliv,“ odpovídá Posselt.


Evropu vidím jako nadnárodní společenství. Evropa by měla převzít vůdčí roli ve světě, to chci, nikoli však samotná a nějakým agresivním způsobem. My Evropané představujeme 7 % světové populace s klesající tendencí, na konci století nás budou už jen 3 %. Pokud se chceme ve světě prosadit, tak to musíme udělat společně. BERND POSSELT

Dodává, že Evropa institucí dělá velké státy menšími a malé většími – proto je přesvědčený federalista. Také je proti národní dominanci a pro posílení institucí. Německo by se podle něho nemělo stát lídrem Evropské unie.

Za několik týdnů se bude připomínat 20. výročí Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji. Oslavovat bude i Bernd Posselt, který bude v Praze na oslavách Česko-německého diskusního fóra – je jedním z mála členů poradního sboru, který v něm je od samotného počátku.

Za nejdůležitější historickou událost mezi Čechy a Němci od 2. světové války považuje Posselt vystoupení Daniela Hermana na sudetoněmeckém sjezdu. Důležité podle něho bylo, že nepřijel jako soukromá osoba, ale s pověřením vlády. A s kterými politiky z české strany lze smíření prohlubovat? „S každým, kdo neuvažuje čistě materialisticky,“ odpovídá Bernd Posselt.

Proč v evropských zemích posilují pravicoví populisté? Proč si myslí, že brexit je nedůležitý? A stane se podle něho Angela Merkelová znovu kancléřkou? Poslechněte si celý rozhovor s Berndem Posseltem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: Pavel Polák , jpr
Spustit audio