Sněmovna schválila rozpočet na příští rok, schodek bude 60 miliard. Opozice byla proti

Poslanci rozhodli o definitivní podobě rozpočtu na příští rok. Poslanci přidali peníze mimo jiné vysokým školám. Schválený schodek má proti tomu letošnímu klesnout o 10 miliard na 60 miliard korun, ministr financí Andrej Babiš z ANO ale před poslanci vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovna odsouhlasila rozpočet

Sněmovna odsouhlasila rozpočet | Zdroj: ČTK

Jde už o třetí státní rozpočet současné koaliční vlády a Sněmovna v něm podpořila jen ty přesuny peněz, s nimiž souhlasil právě ministr financí. Opozice neuspěla ani s jedním požadavkem.

Poslanci schválili přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu kolem 1,3 miliardy korun. Úspěšně dopadl například požadavek vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL na převod 100 milionů korun na platy akademických a výzkumných pracovníků na vysokých školách.

V rozpočtu ministerstva práce půjde na návrh rozpočtového výboru o 200 milionů korun navíc na sociální práci, o 220 milionů víc na ochranu dětí a o 323 milionů navíc na investice v sociálních službách.

Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách. Ráno se sešel s Chovancem, večer bude mluvit s ministrem životního prostředí

Číst článek

Poslanci odmítli například návrhy, které odebíraly peníze z rozpočtu prezidentské kanceláře. Neuspěla opoziční ODS s návrhem na převod celkem 29 miliard z osmi rozpočtových kapitol na obsluhu státního dluhu. ODS to navrhovala jako úsporu státního rozpočtu. Poslankyně ODS Jana Černochová neuspěla s návrhem přidat deset miliard korun ministerstvu obrany. Peníze chtěla vzít například z výdajů na podporu agropotravinářského komplexu.

Sněmovna nepodpořila ani návrh Marty Semelové (KSČM) přidat v rozpočtu půl miliardy korun na platy v sociálních službách. Peníze chtěla vzít Ústavu pro studium totalitních režimů a z výdajů na státní dluh.

Pro rozpočet hlasovalo 104 poslanců, 70 jich bylo proti. Pro přitom byli poslanci vládní koalice a dva nezařazení poslanci, opoziční strany hlasovaly proti. Třetí čtení trvalo včetně hlasování asi sedm hodin.

Proti návrhu se ve Sněmovně ozvývala kritika z opozičních lavic, která se s blížícím se hlasováním vystupňovala ve slovní přestřelku.

Jestli nějaká hospoda zaniká, napište mi to, chci s nimi diskutovat. Rozhovor s Babišem o EET

Číst článek

"Vymysleli jste mraky buzerací na občany," prohlásil František Laudát z TOP 09 a Starostové. "Vládnete stylem 'po nás potopa'," tvrdila jeho stranická kolegyně Jitka Chalánková. "My musíme dávat dohromady to, co vy jste pokazili," nesouhlasil Jeroným Tejc (ČSSD).

S kritikou se připojil i Miroslav Kalousek z TOP09. „Přáli jsme si rozpočet úspornější. Tisíce nových úředníků lepší konkurenceschopnosti nepomohou,“ dodal v rozhovoru pro ČT24.

Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Prezident nicméně rozpočet podpořil už ve středu ráno, a to přímo ve Sněmovně. Uvítal, že je výrazně přebytkový, a že tak bylo dosaženo nejen ekonomickým růstem, ale také rozumnou daňovou politikou a omezením daňových podvodů. Kritizoval ale, že přebytek vznikl také omezením investic.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme