Počet tajných daňových dohod v EU rapidně vzrostl, ukázala studie. Nejvíc jich je v Lucembursku

V Evropské unii dramaticky přibylo daňových dohod států s nadnárodními firmami. Podle studie evropského sdružení nevládních organizací EURODAD jejich počet od roku 2013 vzrost ze zhruba 500 na 1500. Po aféře LuxLeaks s daňovým zvýhodňováním velkých firem v Lucembursku přitom Evropská unie slibovala omezit tuto praxi. Nejrozšířenější je nadále v Lucembursku, Česká republika patří podle studie k evropskému průměru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucembursko

Lucembursko | Foto: Pavel Novák

„V České republice je v tuto chvíli podobných dohod aktivních 47. V Lucembursku, které v podstatě takovým finančním hubem je jich 512,“ přiblížil Ondřej Kopečný z organizace Glopolis, která se na studii podílela.

Výrazný nárůst počtu neveřejných daňových dohod podle něj souvisí se snahou nadnárodních společností využít stávající pravidla, než je unie zpřísní.

Česká republika ale podle Kopečného není pro daňové účely firem tolik atraktivní jako jiné západoevropské státy. Podle agentury CzechInvest jsou investiční pobídky v Česku veřejné a jejich čerpání evidují finanční úřady.

Aféra LuxLeaks vypukla na podzim 2014. Na základě uniklých informací se veřejnost dozvěděla o třech stovkách nadnárodních firem, které uzavřely nadstandardní daňové dohody s Lucemburskem. Byly mezi nimi společnosti Apple, Amazon, IKEA nebo Pepsi.

Informátory, kteří tyto údaje pomohli zveřejnit, potrestal soud podmíněnými tresty. V pondělí s nimi pokračuje v Lucemburku odvolací soud.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme