Stále ještě nevíte, co pod stromeček? Hitem letošních Vánoc jsou chytré hodinky

8. prosinec 2016

Dnes se zaměříme na dárek, který udělá radost hlavně mužům. Na druhou stranu technicky zdatných žen přibývá a tak pro ně ovládání „chytrých hodinek" určitě nebude problém.

Chytré hodinky jsou vlastně takovou prodlouženou rukou dnešních chytrých mobilních telefonů. Spoustu užitečných funkcí ale nabídnou i bez telefonu, a do některých modelů zasunete i sim kartu a pak si z nich dokonce i zavoláte.

Vezmeme to ale popořadě. V takovém zařízení, které je jen o malinko silnější než klasické hodinky, je ukryt miniaturní počítač. Místo ciferníku a ručiček najdeme většinou displej, někteří slavní výrobci se snaží doplnit své klasické modely chytrými funkcemi, ale to už je trochu jiná kategorie.

Chytré hodinky samozřejmě stále ukazují čas. Vždy si můžete vybrat, jestli se zobrazí digitálně, do práce nebo při běhání zvolíme sportovní vzhled a do společnosti klasický ciferník.

Nejužitečnější jsou hodinky po spojení s naším telefonem. Někdo volá v nevhodnou dobu, přijde SMS, sociální sítě vás bombardují jedním upozorněním za druhým? Hlavně u žen odpadá lovení telefonu v kabelce. Pohledem na hodinky zjistíte nejen kdo volá, ale hovor můžete i odmítnout. SMS si přečtete a rovnou na ní i odpovíte a stejně vám chytré hodinky pomůžou také při používání Facebooku nebo aplikace Whats App.

Měření tepové frenvekce nebo GPS? Když si připlatíte, žádný problém!

Výrobci využili toho, že toto malé zařízení nosíme neustále na ruce a přidali i snímač tepové frekvence. Nejen sportovci si tak pomocí aplikace přímo v hodinkách zaznamenají své výkony, sledovat ale můžete i kvalitu spánku. V dražších modelech najdeme dokonce i GPS modul pro sledování naší polohy. Hodinky vám tak ukážou kdekoliv tu správnou cestu.

Jak už zaznělo na začátku, po vložení sim karty použijete chytré hodinky jako samostatný telefon. To je sice trochu nepraktické, ale večer, kdy nevyřizujeme tolik hovorů, by to do divadla, kina nebo restaurace mohlo stačit. Operátoři navíc nabízejí dvě sim karty k jednomu telefonnímu číslu, a tak ani nemusíte nic přendávat.

Chytré hodinky jsou už několik let hitem nejen vánoc, proto jejich výrobců přibývá. Nejlevnější modely pořídíte už od pěti set do dvou tisíc korun podle funkcí. Jde ovšem o neznačkové kousky, které většinou napodobují úspěšné modely.

Značkové chytré hodinky stojí kolem pěti tisíc. Pokud byste ale chtěli využít všechny funkce, které jsme popisovali, připravte si od deseti tisíc korun víc.

Při nákupu se zaměřte na parametry, aby hodinky dostatečně reagovaly, zjistěte, jestli se umí spojit s vaším telefonem a pozor byste si měli dát na displej, který by mohl být špatně čitelný na denním světle.

autor: Milan Král
Spustit audio