Letošní sezonu překonat bude hodně těžké, říká ředitelka jihlavské ZOO Eliška Kubíková

8. prosinec 2016

Jihlavská zoologická zahrada zažila nejlepší sezonu ve své historii. „Letošní rok byl úžasný, byl úspěšný ze všech možných hledisek, ale nejvíce z pohledu návštěvnosti. Statistiky nejsou ještě hotové, protože návštěvníci k nám stále proudí, ale my už teď můžeme říci, že jsme překonali úplně všechny rekordy. I ten z roku 2014, což bylo 285 tisíc návštěvníků. My jsme dnes na čísle přes 330 tisíc návštěvníků,“ usmívala se v Dobrém dopoledni ředitelka ZOO Eliška Kubíková.

Pocity z toho má rozporuplné a smíšené. „Mám v první řadě velkou radost, konečně je vidět, že to úsilí nebylo zbytečné, je vidět, že si to lidé uvědomují. Ale bude velmi těžké tento rekord vůbec někdy v nějakém rozumném časovém horizontu dejme tomu několika let vůbec překonat,“ krčí rameny Eliška Kubíková.

Letos si velmi ceníme mláďat kočky pouštní, byl to náš prvoodchov

„Zahrada má určitou kapacitu, a pakliže by se návštěvnost zvětšila nějak enormně, toto je pořád dobré číslo, mohlo by se stát, že by v některých dnech, zejména v sezoně, nemusel být pohyb v zahradě tak příjemný jako dosud,“ uvažuje Eliška Kubíková a přiznává, že by se nebránili půl milionu návštěvníků. „Já doufám, že v té době budou určité věci zajištěny tak, aby ta půlmilionová návštěvnost nebyla tím nepříjemným zážitkem. Stravovací zařízení, parkovací místa a podobně.“

Aby Eliška Kubíková zhodnotila celou letošní sezonu, přinesla do Dobrého dopoledne taky seznam přírůstků. „Je dlouhý. Jsou řekněme obvyklé, máme přírůstky u mnoha druhů drápkatých opic, lemurů, plameňáci, to už je taková normálka, to už ani nezmiňuji. Velmi si ceníme mláďat kočky pouštní, to byl prvoodchov v naší zoologické zahradě, pro nás významná záležitost. Teď na konci roku se nám narodilo mládě lamy, to už se také několik let nepodařilo. Taky se narodily zebry, některé druhy velkých papoušků. Výběr je opravdu veliký,“ usmívá se Eliška Kubíková.

Návštěvníci uvidí medvěda malajského loupat pomeranč

Jedno z mála dat, které si ředitelka Kubíková pamatuje, je 12. 12. 2015. „To jsme otevírali Tropický pavilon. Od té doby všechny expozice získaly obyvatele, vše je obsazeno, spousta věcí se doplnila, technologie je odzkoušena, ve většině případů i funguje. Návštěvníci si zvykají, určitě to je poznat i na návštěvnosti. Za loňský prosinec byla čtyřnásobně vyšší, než za prosinec po jiné roky.“ Největší stavební boom má ale jihlavská ZOO za sebou. „Teď už se bude jenom šperkovat“, dodává Eliška Kubíková.

V jihlavské ZOO to žije v adventním čase. Na návštěvníky čekají komentované prohlídky a komentované krmení některých zvířat. Hned několikrát se návštěvníkům představí medvědi malajští. „To že umí oloupat pomeranč, není jenom marketingový tah. Oni jsou velmi zruční, já jsem viděla, jak si oloupali vajíčko například, takže proč ne pomeranč,“ říká ředitelka jihlavské zoologické zahrady Eliška Kubíková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.