Zoo v Calgary vyšetřuje záhadné úmrtí tučňáků. Třetina hejna se utopila

Sedm tučňáků Humboldtových se utopilo v zoologické zahradě v Calgary na západě Kanady. Oznámila to místní média. Záhadná úmrtí se zoo snaží objasnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tučnák Humboltův

Tučnák Humboltův | Foto: Zoo Liberec

"Je to šokující zpráva. Zahájili jsme vyšetřování, abychom se pokusili pochopit, co se stalo, a zabránili zopakování podobných incidentů v budoucnosti," uvedla ředitelka Jamie Dorganová. Jde podle ní o pohromu, uhynula skoro třetina z hejna 22 tučňáků Humboldtových.

Uhynulí tučňáci se podle zoo našli v odpočinkové části svého výběhu. Pitvy provedené veterináři potvrdily, že se ptáci utopili.

Zoo v Calgary chová ještě další tři druhy tučňáků.

Ohrožený druh

Tučňák Humboldtův je pojmenovaný po přírodovědci Alexandru von Humboldtovi. Hnízdí podél západního pobřeží Peru a Chile v Jižní Americe, kde obývá chladný, ale na ryby bohatý Humboldtův proud.

Zoo Liberec: Po 5 letech máme mládě tučňáka a historicky první mládě nyaly

Číst článek

V Zoologických zahradách po celém světě je v chovu asi 15 000 tučňáku. Ve volné přírodě je jejich populace o dost nižší, zahrnuje pouze cca 5 000 dospělých párů, díky čemuž je v Červeném seznamu zařazen do kategorie zranitelných druhů. V minulosti byli na pokraji vyhynutí.

Aktuálně se u nás chová pouze tento tučňák Humboldtův a to ve čtyřech Zoologických zahradách (Praha, Liberec, Plzeň, Zlín). Je zapojen do programu EEP což je Evropský záchovný program, tedy společný projekt evropských zoologických zahrad, jehož podstatou je spolupráce při chovu některých ohrožených druhů zvířat

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme