Nesoulad v Pacifiku. Japonsko podepsalo obchodní dohodu, kterou Trump odmítá

Japonský parlament v pátek ratifikoval rozsáhlou mezinárodní obchodní dohodu, ačkoli budoucí americký prezident Donald Trump od ní hodlá odstoupit. Japonsko doufá, že se dohodu s označením Transpacifické partnerství podaří i navzdory nynějšímu Trumpovu odporu realizovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Gage Skidmore

Dohodu Transpacifické partnerství (TPP), která má uvolnit vzájemný obchod, letos v únoru podepsalo 12 zemí. Vedle Spojených států a Japonska to byly rovněž Brunej, Malajsie, Vietnam, Singapur, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Chile a Peru. Aby začala smlouva fungovat, musí ji ratifikovat nejméně šest států, které budou představovat 85 procent hrubého domácího produktu (HDP) 12 signatářských zemí.

Bez USA nemá dohoda smysl

Ke splnění této podmínky je nezbytné, aby dohodu ratifikovaly i Spojené státy, což se zatím nestalo. Spojené státy se na celkovém HDP signatářských zemí podílejí zhruba 60 procenty.

Japonský premiér Šinzó Abe už dříve uvedl, že bez účasti Spojených států by dohoda TPP postrádala smysl. Dnešní ratifikací nicméně Japonsko signalizuje naději, že by se dohodu mohlo podařit zachránit pomocí úpravy podmínek.

Obama čelí vzrůstající opozici vůči Transpacifické dohodě

Číst článek

Podle zákonodárce Tara Kona z vládnoucí Liberálnědemokratické strany existuje šance, že Trump svůj názor změní. Novozélandský premiér John Key minulý měsíc podle médií žertoval, že by bylo dobré dohodu přejmenovat na Trumpovo pacifické partnerství, pokud by to budoucího amerického prezidenta přimělo k jejímu akceptování.

Trump v listopadu slíbil, že hned první den ve funkci prezidenta oznámí odstoupení Spojených států od transpacifické obchodní dohody. Jeho záměrem je nahradit TPP bilaterálními obchodními dohodami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme