Žirafám hrozí vyhynutí, jejich populace klesá více než sloní

Vědci umístili žirafy na oficiální seznam ohrožených zvířat. V posledních třiceti letech totiž jejich populace klesla o 40 procent. Slonů je dokonce čtyřikrát více než žiraf.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žirafy

žirafy | Foto: Fotobanka Pixabay

„Všichni si myslí, že žirafy jsou všude, ale nejsou,“ řekl zástupce Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN) Julian Fennessy. V roce 1985 bylo na světě asi 151 000 až 163 000 žiraf, minulý rok jich podle IUCN bylo už jen 97 562.

Biolog z americké Dukeovy univerzity Stuart Pimms zastává názor, že se většina lidí domnívá, že žirafy jsou všude a nic je neohrožuje. Domněnky posilují i zoologické zahrady, ve kterých žirafa nesmí chybět. Pimms ale zároveň upozornil, že na seznam ohrožených zvířat by se mělo dostat daleko více druhů.

Julian Fennessy poklesem žiraf dokládá úbytkem jejich přirozeného prostředí, nemoci a útoky pytláků. Z přírodního prostředí žirafy vytlačuje člověk.

Ve střední a východní Africe počet žiraf klesl, naopak v jižní části Afriky počet vzrostl. Podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody vymřelo už 860 druhů živočichů a rostli, 68 druhů živočichů nežije ve volné přírodě a více než 1300 druhů je v ohrožení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme