„Trump urychlí pád USA,“ tvrdí profesor, který předpověděl rozpad Sovětského svazu

9. prosinec 2016

Norský profesor sociologie Johan Galtung je přesvědčen, že okolo roku 2020 zahájí Spojené státy ústup z velmocenského výsluní. A přispěje k tomu mimo jiné právě zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

„Tyto výroky by nebyly až tak neobvyklé, kdyby jejich autor v minulosti nepředpověděl i další historické mezníky – například masakr na Náměstí nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, následný rozpad Sovětského svazu či teroristické útoky na USA z 11. září 2001,“ píše britský deník Independent.

Galtung na sebe upozornil už v roce 2000, kdy prorokoval, že americká globální moc se zhroutí v roce 2025. Za vlády George W. Bushe ale zkrátil tuto lhůtu o pět let. Teď tvrdí, že po Trumpově příchodu do Bílého domu naberou události ještě rychlejší tempo.

Svět se odvrátí od USA

V knize z roku 2009 nazvané Pád amerického impéria - A co bude následovat? vědec predikuje, že úpadku USA bude předcházet určitá fašizace společnosti, čemuž nyní podle něj odpovídají protiuprchlické nálady. „Příznakem ztráty velmocenského postavení je i Trumpova kritika Severoatlantické aliance,“ říká Galtung.

Úpadek a pád má podle něj dvě stránky. Jednak se ostatní země odvrátí od USA a veškerou agresivní politiku bude muset dělat Washington sám.

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Nejvíce zabíjení obstará bombardování z velkých výšek, útoky bezpilotních letounů a nasazování speciálních sil.

„To vše se děje už nyní, s výjimkou západní a střední Evropy, která ovšem tyto kroky podporuje. Po roce 2020 se to už ale dít nebude, takže si za svou časovou předpovědí stojím,“ říká norský profesor.

Vedoucí amerického programu britského think tanku Chatham House Xenia Wickettová nicméně Independentu řekla, že tuto lhůtu nepovažuje za reálnou. „Spojené státy zůstávají globální velmocí z více důvodů. Mají nejsilnější armádu na světě, ale také nejvlivnější měkkou sílu v podobě svých univerzit, firem a médií. A pořád zůstávají největší ekonomikou planety. Nelze si představit, že tohle všechno může zmizet za čtyři roky,“ řekla Independentu šéfka amerického programu britského think tanku Chatham House.

autor: rma
Spustit audio