V mrazivém počasí stojí ve Šlapance ve Věžnici bagr. Při jarním tání tam pravidelně byly záplavy

9. prosinec 2016
Zprávy z

Na konci roku se ve Věžnici na Havlíčkobrodsku pustili do úprav koryta říčky Šlapanky. Nenápadný tok se totiž při každém tání nebo po vydatných deštích proměnil v široké koryto a voda ohrožovala kolem stojící domy. Termín prací je ovlivněný státní dotací, vysvětluje starosta Josef Málek (KDU-ČSL).

„Když mrzne, tak to namrzá, lepí se to na lžíci i na auto,“ konstatuje Václav Klofáč z prováděcí firmy. Sám je vybavený teplými holínkami. „Tady chlapi mají čerpadlo, aby odčerpávali vodu. Vozíme to na takovou skládku, kde to bude ležet třeba pět let a pak je z toho pěkná hlína.“

Voda ve sklepě. Až po vypínače

Voda z říčky Šlapanky některé domy ve Věžnici pravidelně zaplavuje. „Měli jsme to ve sklepě, já to teda nepamatuju, byla jsem ještě malá. Ale rodiče říkali, že voda byla až po vypínače. Když tály sněhy nebo byly povodně, tak to tady bylo vylitý na silnici,“ říká paní Blanka z Věžnice.

Už před třemi lety provedla sama obec další protipovodňové opatření. Zvedla most přes řeku a nechala zbudovat odtokový otvor. „Most jsme zvedli o dvacet centimetrů. A tím otvorem je odváděna voda při vyšší hladině. Most s tou silnicí vytvářel hráz, a kdyby přišlo víc vody, tak tahle náves by se stala jedním velkým rybníkem,“ dodává starosta Josef Málek (KDU-ČSL).

Práce v řece Šlapance vyjdou asi na 110 tisíc korun, platí je Povodí Vltavy a budou hotové do konce roku 2016.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio