OSN má obavy o stovky mužů. Zmizeli poté, co utekli z povstaleckých částí Aleppa

Stovky mužů, kteří utekli z povstaleckých částí Aleppa do vládou kontrolovaných čtvrtí, se pohřešují. Tvrdí to kancelář OSN pro lidská práva, podle které může stát za jejich zmizením syrská armáda a státní bezpečnost. Stejný zdroj také mluví o vraždách a únosech civilistů, které ve východním Aleppu páchají některé povstalecké skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání v sutinách domu zničeného nálety (východní Aleppo, 18. října).

Pátrání v sutinách domu zničeného nálety (východní Aleppo, 18. října). | Foto: Fotobanka Profimedia

"Vzhledem k nechvalně známým praktikám syrské vlády, která svévolně zadržuje, mučí a unáší lidi, jsme pochopitelně velmi znepokojení osudem těchto mužů," prohlásil o pohřešovaných uprchlících z východního Aleppa mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville.

Povstalci na druhou stranu podle OSN často brání civilistům v opouštění svých domovů. "Povstalci nám říkali, že se chceme připojit k armádě a bojovat proti nim," popsal chlapec, který se s rodinou právě dostal z východního Aleppa.

Islámský stát mezitím znovu útočí proti syrské armádě v okolí Palmýry. Při střetech zabili džihádisté desítky syrských vojáků.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme