Upozornila na jednání podřízené a přišla o místo. Uhrinová z ministerstva financí věděla, že riskuje

Kauza Čapí hnízdo, spojená s údajným dotačním podvodem, vypadala zpočátku jako problém ministra financí Andreje Babiše (ANO). Jenže potíže teď má úřednice ministerstva Martina Uhrinová, která upozornila na to, že její podřízená mimo služební postup vyzvídá, jestli se o kauzu Čapí hnízdo zajímají vyšetřovatelé protikorupčního úřadu v Bruselu. Přišla o místo a čelí kárnému řízení. Nadační fond proti korupci ji za to ocenil cenou za odvahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci získala Martina Uhrinová

Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci získala Martina Uhrinová | Foto: Nadační fond proti korupci, Martin Šorm

Loni se o podezření z údajného dotačního podvodu kolem Andreje Babiše a jeho Agrofertu začalo psát v médiích.

Martina Uhrinová z ministerstva financí posléze zjistila, že její podřízená Barbora Boschat telefonovala a psala bruselským vyšetřovatelům eurodotací známým pod zkratkou OLAF, jestli šetří něco kolem Agrofertu. To přitom nebylo v jejím popisu práce. Když na to Uhrinová upozornila, přišla o místo a čelí kárnému řízení za to, že předala informace novinářům.

Co podle vás porušila? Šlo jen o špatný formální postup, nebo to bylo dokonce nezákonné?

Přehrát

00:00 / 00:00

Martinu Uhrinovou z ministerstva financí zval náměstek resortu Tomáš Vyhnánek na kobereček i v sedm hodin ráno

Nemyslím si, že to bylo nezákonné, ale minimálně myslím, že nebyly dodrženy interní předpisy. Nebyl dodržen spisový řád, protože já jsem byla ředitelka a toto byl dotaz do zahraničí. Měl projít přes nadřízené, přes vedoucího oddělení, ředitele. Ovšem tento dotaz byl učiněn mailem, mně nebyl zaslán ani v kopii, a po dotazu, proč to tak bylo učiněno, nám paní Boschat řekla, že ji úkoloval pan náměstek.

Cena za odvahu: protikorupční fond ocenil auditorku Uhrinovou známou z kauzy Čapí hnízdo

Číst článek

Proč by náměstek Tomáš Vyhnánek nemohl dát úřednici pokyn, aby zjistila, co se skutečně děje?

Myslím si, že v organizačním řádu je vymezena naše činnost, a není možné překračovat tyto pravomoci. Za prvé, mělo by to být v rámci organizačního řádu, a za druhé si myslím, že pokud je ředitel a vedoucí oddělení v práci, není důvod, proč by tyto úkoly neměly jít cestou ředitele a cestou vedoucího oddělení tak, aby o tom byli informováni.

V médiích se letos na jaře objevila nahrávka vašeho rozhovoru s náměstkem. Je na ní slyšet, že se mu nelíbí, že se postupem paní Boschat pořád zabýváte. Nakonec na vás křičel. Co vám v tu chvíli běželo hlavou?

Měla jsem strach. Nepřipadalo mi, že je běžná situace, že si mě náměstek pozve v 7 hodin ráno, když porady nikdy nebyly v tuto dobu, a budeme řešit takovou situaci. Myslím, že od toho jsou porady, že bylo možné to vyřešit tam, a ne si mě brát takhle stranou. Z toho jsem měla nepříjemný pocit. Pak mi to připadalo spíš celé neuvěřitelné a samozřejmě jsem věděla, že další spolupráce asi nebude možná.

Jana Klímová, Jana Přinosilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme