Keňská policie zadržela reportéra britských The Times. Psal o kriminalitě v zemi

Keňské úřady na celých 24 hodin zadržovaly bez obvinění a možnosti kontaktu s právním zástupcem britského reportéra listu The Times. Nyní mají v plánu ho deportovat. Důvod? Velmi kriticky psal o poměrech na kontinentu, kde pobýval poslední čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cenzura - svoboda slova - násilí na novinářích

cenzura - svoboda slova - násilí na novinářích | Foto: CC BY-SA 2.0, leesean

Policie Jeroma Starkeyho zadržela ve čtvrtek v noci, a to bezprostředně po přistání v metropoli Nairobi. Dosud podle vlastních slov neví, proč skončil na policejní služebně.

Starkey je přitom zkušený novinář. Má za sebou mimo jiné pětileté působení v Afghánistánu.

„ Nemám tušení, proč jsem byl zatčen, ani mi nikdo nenabídl jakékoliv vysvětlení. Pokud je mi známo, nebyl jsem z ničeho obviněn. Jerome Starkey “

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) není perzekuce novinářů keňskými úřady nic nového, obzvláště v případě těch, kteří upozorňují na kontroverzní témata či nedostatky vládnoucích elit. Od loňského roku bylo v zemi zatčeno pět novinářů a osm blogerů. Všichni za "podrývání autority veřejného činitele" či jeho napadnutí.

"Máme vážné důkazy o případech zastrašování, zatýkání a otřesném vyslýchání na základě obvinění Keňských novinářů a blogerů," tvrdí HRW. Keňské úřady na žádosti o vysvětlení nereagovaly.

Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme