V rozporu se sliby? Trump zve do svého týmu vlivného bankéře z Wall Street

Administrativu budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa posílí další vlivný bankéř z Wall Street. Takzvaný "přechodný tým" potvrdil, že prezident společnosti Goldman Sachs Gary Cohn bude koordinovat národní ekonomickou politiku. Dosazení veterána z Wall Street na klíčový ekonomický post by přitom mohlo odporovat Trumpovým slovům z předvolební kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Jako šéf Národní ekonomické rady by Cohn mohl Trumpovi radit v celé řadě záležitostí, včetně mnohokrát opakovaných předvolebních slibů o snižování korporátních daní nebo přeměně obchodní politiky USA.

Vysoce postavení manažeři z Goldman Sachs budou zastávat i další klíčové posty, přestože právě finanční sektor Donald Trump během kampaně tvrdě kritizoval. Deník Washington Post v souvislosti se sestavováním nového prezidentského týmu upozorňuje, že mezi nominovanými členy budoucí administrativy jsou zástupci nejvlivnějších finančních sponzorů Trumpovy kampaně a republikánské strany.

Jmenování veterána Wall Street by přitom mohlo poukazovat na částečné vymykání se Donalda Trumpa svým prohlášením z předvolební kampaně. V jednom z televizních spotů se například dříve navážel právě do Goldmana a jeho šéfa Lloyda Blankfeina, kterého nazval součástí „globálních mocenských struktur, které zlikvidovaly americkou pracující třídu“. Podobně kritizoval i rivalku z prezidentského klání Hillary Clintonovou.

Donald Trump je osobností roku 2016, vyhlásil časopis Time

Číst článek

Ostrá slova na adresu společnosti i jejího vedení se části Wall Street dotkla, přesto se někteří bankéři v Trumpově kampani angažovali. "Myslím, že si je Trump jistý, že mu establishment pomůže vyřešit některé aktuální problémy,“ řekl Jerry Braakman, investiční ředitel First American Trust.

Sám Cohn byl považován za Blankfeinova nástupce a jeho odchod z Goldman Sachs by mohl v bance způsobit nástup nových vůdčích osobností.

Cohn dříve působil jako obchodník s komoditami v Ohiu a do firmy přišel v roce 1990. Následně zastával některé vedoucí funkce, od roku 2006 byl v čele společnosti.

V Trumpově administrativě nyní doplní další bývalé bankéře z Goldman Sachs, třeba Stevena Mnuchina nebo poradce Stava Bannona.

Lenka Kabrhelová, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme