Se záchrankou v Ústeckém kraji pomůže armáda, nasadí své vrtulníky

Se zajištěním letecké záchranky v Ústeckém kraji pomohou policii i armádní vrtulníky. Létat by měly hlavně z letiště v Plzni a Bechyni. Ministerstvo zdravotnictví nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou na provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda představila novou základnu jihočeské letecké záchranky na letišti v Bechyni

Armáda představila novou základnu jihočeské letecké záchranky na letišti v Bechyni | Foto: Martin Pokorný

Minimálně v lednu budou proto do Ústeckého kraje létat policejní vrtulníky z Prahy. Podle mluvčího Generálního štábu Jana Šulce by měly armádní vrtulníky létat hlavně na jihozápad Středních Čech, aby měla policie volné ruce pro Ústecký kraj.

„Byla provedena předchozí analýza zásahů, doletových časů. Je optimální, abychom policii uvolnili prostředky. Ze stanovišť v Plzni a Bechyni můžeme zasahovat i v jihozápadní části Středočeského kraje,“ říká mluvčí Generálního štábu Jan Šulc.

Provozovatele letecké záchranky v Ústeckém kraji vybere nová komise. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru

Číst článek

V případě potřeby by armádní stroje mohly létat i do Krušných hor.

Ústeckou leteckou záchranku měla podle dřívějšího rozhodnutí zajišťovat slovenská firma Air-Transport Europe. Zakázku ale napadla u antimonopolního úřadu kvůli údajně nízké ceně konkurenční DSA, která teď v kraji létá.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v listopadu rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví nesmí smlouvu na provoz letecké záchranné služby v Ústí nad Labem zatím podepsat. Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD rozhodnutí o vítězi výběrového řízení zrušil a rozhodl o vytvoření nové komise, která vítěznou firmu vybere.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme