ČSSD chce přepsat daňový systém. Nyní vyhovuje velkým a bohatým, řekl Sobotka

ČSSD chce zásadně změnit daňový systém v Česku, a to směrem k progresi. Aktuální nastavení podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky vyhovuje velkým a bohatým. Ten se na jednání širšího vedení sociální demokracie ostře vymezil proti svému koaličnímu partnerovi - hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Cílem sociální demokracie podle Sobotky nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma. Konkrétní parametry reformy chce představit na jaře příštího roku.

Sobotka novinářům řekl, že současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. "Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice."

Proti Babišovi

Na jednání ČSSD mimo jiné zaznělo, že strana se musí sjednotit a do sněmovních voleb jít s jasným programem. Hlavní je podle Sobotky zaměřit se na zaměstnance, rodiny s dětmi a seniory.

Míní, že hlasování, které Česko čeká příští rok, bude o souboji mezi ČSSD a hnutím ANO.

„Pokud příští vládu sestaví ANO, bude to znamenat nejen ohrožení sociálního státu, ale může přijít i ohrožení demokracie jako takové,“ citoval Sobotku na svém twitterovém účtu Tomáš Prouza (ČSSD). Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti zároveň premiér a předseda strany prohlásil, že „příští volby vyhraje buď ČSSD, nebo hnutí ANO, třetí volba není“. Budoucnost Česka podle něj nesmí stát na levné práci a montovnách.

Návrh nového dlouhodobého programu představil předsednictvu strany kromě něj i místopředseda ČSSD a ministr zahraniční Lubomír Zaorálek. Soustředí se na daňový systém, který by umožnil čelit rostoucí nerovnosti, nebo na bezpečnost. Představy strany pro dalších zhruba deset let by měl schválit březnový sjezd. V krátkodobém programu se sociální demokraté chtějí soustředit na progresivní zdanění.

Zaorálek řekl, že v Evropě bude řada voleb, které rozhodnou o jejím dalším smyslu. "Rok bude klíčový nejen pro ČR," prihlásil. Dlouhodobý program není reakcí na krajské volby, uvedl ministr. Program podle něj reaguje na trendy v současném světě. "Že se otevírají nůžky mezi těmi, kdo jsou a nejsou úspěšnými v závodu globalizace," uvedl ministr.

Jednotlivé země podle něj čelí oslabování veřejných služeb a tendencím k oligarchizaci. "To je trend i jinde. Snažíme se udělat daňový systém, který by čelil rostoucí nerovnosti," řekl. Plán má zajistit, aby se z Česka nestala dodavatelská země, kde bude upadat vzdělanost, dodal. Dalším velkým tématem je bezpečnost v širokém slova smyslu, uvedl Zaorálek.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok, schodek bude 60 miliard. Opozice byla proti

Číst článek

Po sobotním jednání ústředního výboru potřebuje ČSSD podle ministra co nejdříve vypadat jako "oddíl na pochodu". "Musíme být schopni mluvit s lidmi o tom, co ČSSD nabídne," řekl. Na březnovém sjezdu strany chce Zaorálek obhájit pozici řadového místopředsedy. "Rád bych složil účet, a pokud bude spokojenost, budu rád pokračovat," uvedl.

Širší vedení sociálních demokratů by na jednání mělo probrat zejména neúspěch strany v říjnových krajských volbách. V březnu také čeká ČSSD volební sjezd, na kterém se bude rozhodovat o novém vedení strany.

Babiš: Nechápu, proč mě kritizují

"Nechápu, proč mě a mé hnutí premiér Bohuslav Sobotka pořád kritizuje," reagoval na slova premiéra předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Naše vláda je rozpočtově nejúspěšnější ze všech polistopadových vlád, snižujeme dluh a máme přebytkový rozpočet."

Sociálními demokraty zamýšlené progresivní zdanění by navíc podle něj vyhnalo z Česka úspěšné lidi a firmy. "Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, je to jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů," uvedl.

ČTK, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme