Rusko zasahovalo do voleb, cílem byla pomoc Trumpovi, zjistila CIA

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dospěla k závěru, že Rusko zasahovalo do letošních prezidentských voleb v USA s cílem pomoci Donaldu Trumpovi dostat se do Bílého domu a že nešlo jen o snahu podkopat volební systém Spojených států. S odvoláním na nejmenovaného vysokého amerického činitele o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CIA, ilustrační foto

CIA, ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Zpravodajské služby podle tohoto zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, mají za to, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé rostoucí pozornost snaze pomoci Donaldu Trumpovi zvítězit.

Mluvčí Bílého domu Eric Schultz uvedl, že Moskva se už roky pokouší ovlivnit volby v Evropě i v Asii.

V rozporu se sliby? Trump zve do svého týmu vlivného bankéře z Wall Street

Číst článek

CIA už podle zdroje agentury Reuters odhalila několik lidí s vazbami na ruskou vládu, kteří na e-mailové schránky demokratů zaútočili.

Ústřední zpravodajská služba se údajně obává, že Rusko se pokusí v příštím roce zasáhnout i do parlamentních voleb v Německu.

Kreml všechna podobná obvinění odmítá a jeho roli v amerických prezidentských volbách zpochybňuje i Donald Trump.

Na serveru Wikileaks se objevily třeba e-maily demokratů, které dokazovaly, že vedení strany upřednostňovalo Hillary Clintonovou před jejím konkurentem z primárek senátorem Berniem Sandersem. Kvůli odhalením odstoupila šéfka celostátního výboru Demokratické strany Debbie Wassermanová-Schultzová.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme