Japonci chtějí vyčistit vesmír. Kosmický popelář bude sbírat smetí 700metrovým lanem

Japonsko vyslalo na oběžnou dráhu nákladní loď, která bude odstraňovat trosky z družic, raket a dalšího zařízení. Ty se v kosmu nahromadily za téměř 60 let od doby, kdy v roce 1957 Sověti poprvé vypustili družici Sputnik. Jak bude fungovat?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropskou sondu projektu ExoMars vynesla do vesmíru v březnu 2016 ruská raketa Proton

Evropskou sondu projektu ExoMars vynesla do vesmíru v březnu 2016 ruská raketa Proton | Zdroj: Reuters

Loď je vybavená asi 700 metrů dlouhým elektromagnetickým lanem. To je vyrobené z hliníkových vláken a ocelových drátů a mělo by odpad na oběžné dráze zpomalit. Inovativní zařízení bylo vyrobeno za pomoci čínské rybářské firmy.

Lano má dostatečně velkou sílu na to, aby změnilo dráhu odpadu a poslalo ho do zemské atmosféry, kde shoří. Odborníci ale upozorňují, že bude fungovat jen na větší kusy.

Podle odhadů okolo Země rotuje asi 100 milionů kusů starého materiálu. Spousta z nich se pohybuje vysokou rychlosti, urazí třeba až 28 tisíc kilometrů za hodinu. Mohly by proto ohrozit astronauty, ale taky značně poškodit ještě fungující satelity a narušit světovou komunikační síť. Kolize mezi satelity a testovacími anti-satelitními zbraněmi učinili tento problém ještě horší.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme