Policie příští rok vyšle do světa dva styčné důstojníky. Pořád je to málo, zní napříč útvary

V zahraničí pomáhají získávat důkazy, zjišťovat totožnost podezřelých lidí nebo domlouvat spolupráci partnerské země na vyšetřování. Takzvaných policejních přidělenců má nyní Česká republika šest a příští rok přibydou dva další. Je to ale příliš málo, stěžuje si policisté napříč útvary.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policista, ilustrační foto

Policie, policista, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Spolupráce s přidělencem se policii vyplatila například před pár lety při stíhání mezinárodní skupiny skimmerů. Bulhar, Polák a Čech tehdy okradli majitele platebních karet o statisíce korun. Zadržet se je podařilo díky pomoci styčného důstojníka na Balkáně.

Aktuálně má Česká republika šest policejních přidělenců. „V následujících destinacích, a to je: Slovensko, Rumunsko, Srbsko, Rusko, Ukrajina a Vietnam," upřesnila mluvčí policejního prezídia Ivana Nguyenová. Příští rok by měli přibýt ještě v Albánii a Velké Británii. V těchto zemích zaznamenala policie zvýšený počet případů, kdy se Češi stávají pachateli nebo oběťmi trestných činů.

Čeští policisté se v Británii učí, jak pracovat s menšinami. Provází je romský kolega Torák

Číst článek

Policisté napříč útvary by ale uvítali, kdyby se počet styčných důstojníků, se kterými by mohli spolupracovat, zvýšil. Třeba pro Národní protidrogovou centrálu je přeshraniční kontakt klíčový.

Pro policii je to spíše nová věc, tvrdí Šándor

„Poslední dobou jsme intenzivně využívali styčných důstojníků v Bělehradě, v Bukurešti i v Moskvě. V posledních letech se také velmi výrazně zvýšila intenzita spolupráce se styčnými důstojníky při vedení Europolu v Haagu. Vždy budeme v situaci, kdy se nám bude zdát, že styčných důstojníků by mělo být více," dodala mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Nízký počet přidělenců, kteří pobírají regulérní tabulkové platy, přiznává ale i policejní prezidium, jak řekla mluvčí Ivana Nguyenová. „Ve srovnání s jinými státy má Česká republika přidělenců spíše podprůměrně." Například slovenská policie má v zahraničí víc než dvojnásobek těchto postů.

Slovenská policie kvůli demonstraci proti migrantům zadržela 41 Čechů

Číst článek

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je tento způsob české policejní služby stále v začátcích. „Já jsem třeba byl sám vojenský přidělenec v Londýně v roce 1991 až 1995 a nic takového ještě v tehdejším Československu prostě nebylo. Je to spíš nová věc, kterou si možná vyžádala větší propojenost některých hrozeb, jako jsou migrace, mezinárodní zločin, terorismus a podobně."

Armáda má přidělenců pětkrát víc a vyšle další

Oproti policii má česká armáda téměř pětinásobný počet styčných důstojníků. A k současným 27 příští rok přibydou ještě dva další. „V jakých zemích v tuto chvíli říkat nebudeme, protože proces je ve stádiu vyjednávání a příprav. Celkem bychom tedy v příštím roce měli mít 29 přidělenců. Řada z nich ovšem nevykonává svoji funkci jen v jedné zemi. Jedním z příkladů je třeba přidělenec obrany pro pobaltské státy. Sice sídlí na ambasádě v Litvě, ale řekněme na starosti má i Lotyšsko a Estonsko," upřesnil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Podle Medka ale vojenští přidělenci plní zcela odlišné úkoly než ti policejní. Na starosti mají například organizaci zahraničních cvičení nebo misí, v rámci kterých působí čeští vojáci.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme