Denně o půl milionu barelů méně. Země mimo OPEC se přidaly k omezení těžby ropy

Těžařské státy stojící mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) slíbily snížit svou produkci celkem o 562 tisíc barelů denně. Zástupci 12 zemí se dohodli na sobotním setkání s ministry organizace ve Vídni. Agentuře Reuters to po schůzce řekly informované zdroje z OPEC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný vrt (ilustrační snímek)

Ropný vrt (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka Pixabay

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo už dopoledne před zahájením jednání řekl, že dohoda mezi kartelem a ostatními těžařskými zeměmi na omezení produkce a podpoře cen bude prvním takovým ujednáním od roku 2001. „Je to naprosto historická schůzka. Podpoří to světovou ekonomiku a některým zemím OECD to pomůže k dosažení jejich inflačních cílů,“ řekl Barkindo.

Šéf kartelu tak odkazoval na to, že omezení těžby výrazně zvýší ceny ropy, což v řadě vyspělých zemí zvedne inflaci. Ta je už řadu let hluboko pod inflačními cíli centrálních bank.

Státy OPEC se domluvily na prvním snížení těžby ropy od roku 2008. Cena černého zlata vyletěla nahoru

Číst článek

Kartel OPEC se minulý týden dohodl na vlastním snížení těžby ropy o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně, aby omezil nadbytečné dodávky na trh a podpořil cenu suroviny. OPEC zároveň pracoval na tom, aby se přední nečlenské těžařské země k jeho kroku připojily a snížily produkci o dalších zhruba 600 tisíc barelů denně. Rusko již minulý týden uvedlo, že těžbu sníží o zhruba 300 tisíc barelů denně.

Ceny ropy v reakci na dohodu OPEC o omezení těžby vzrostly o více než 15 procent a zaznamenaly nejprudší týdenní nárůst od roku 2009. Tento týden ale ceny z maxim o několik procent sestoupily, protože na trhu se rozmohla skepse vůči naplňování dohody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme