Přibylo Rusů, kteří žádají o azyl v USA. Z vlasti je vyhánějí represe a korupce

Počet ruských žadatelů o azyl ve Spojených státech letos vzrostl téměř o třetinu. S odvoláním na data vyžádaná od americké vlády to tento týden uvedla RFE/RL. Jedná se o vůbec nejvyšší číslo za posledních dvacet let; soustavně přitom stoupá od roku 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet ruských žadatelů o azyl v USA je letos vůbec nejvyšší od roku 1994.

Počet ruských žadatelů o azyl v USA je letos vůbec nejvyšší od roku 1994. | Foto: Fotobanka Profimedia

Do konce fiskálního roku v USA, tedy do 30. září, vyplnilo azylovou žádost celkem 1912 občanů Ruské federace, což je o 31 procent více než v roce 2015. V porovnání s rokem 2012, kdy se Vladimir Putin znovu chopil prezidentského úřadu, se jejich počet zvýšil dokonce o 164 procent. Podle RFE/RL to dokládají statistiky, jež si redakce vyžádala od amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nebezpečí pozdního putinismu: žádný ďábelský génius, ale car v kokonu polopravd a lží

Číst článek

Zpráva konstatuje, že získaná data nezahrnují motivaci žadatelů, tu však nastínili imigrační právníci. Na základě rozhovorů s klienty zmiňují kolize způsobené rozbujelým korupčním prostředím a tlak na politický disent či sexuální menšiny. Od roku 2013, kdy Rusko přijalo zákon proti takzvané propagaci netradičních sexuálních vztahů, útoků na členy LGBT komunity přibývá, upozornila Human Rights Watch.

Násilí a korupce

„Klienti mluví o nárůstu násilí. Obrací se na nás hodně klientů, kteří se v Rusku stali terčem nějakého fyzického útoku,“ potvrdila RFE/RL Pamela Denzerová z advokátní skupiny Immigration Equality. Do letošního listopadu u ní hledalo pomoc 245 Rusů, o 46 více než v celém loňském roce.

Jiní právníci popsali případy, kdy se kamenem úrazu stal tlak úřadů. Advokátka Anna Shautsova zmínila podnikatele, kteří z Ruska utekli kvůli údajně zmanipulovaným soudním kauzám – tvrdí, že žaloby proti nim podali zkorumpovaní funkcionáři, kteří se chtěli zmocnit jejich firem.

Mladý Rus, který v Moskvě zapálil sovětskou vlajku, žádá v Česku o azyl

Číst článek

V dalším případě se obětí nátlaku stala žena, jež pracovala ve státem vlastněné letecké společnosti a do hledáčku se dostala kvůli svému v USA studujícímu dítěti. „Klientovu matku vyslýchali kvůli zdejším aktivitám klienta. V podstatě jí řekli, že buď dá výpověď, nebo se dítě musí vrátit,“ řekla RFE/RL Shautsova.

Rekord od roku 1994

Počet ruských žadatelů o azyl v USA za fiskální rok je letos vůbec nejvyšší od roku 1994, kdy se na Washington obrátilo celkem 2127 ruských občanů. Podle Alexandra Grebeňuka, spoluautora studie o trendech ruské emigrace, vlast v posledních pěti letech opustilo 500 až 600 000 Rusů.

Častější cílovou destinací jsou přitom dostupnější státy Evropské unie; například Německo za období leden-říjen 2016 eviduje 10 172 žádostí o azyl.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme