Turecká vláda navrhla ústavní změny. Erdogan dostane více pravomocí, ale přijde o imunitu

Turecká vláda předala parlamentu k projednání návrh ústavních změn, které by posílily moc prezidenta a fakticky změnily parlamentní systém na prezidentský, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci v Ankaře

Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci v Ankaře | Zdroj: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl sám premiérem do svého předloňského zvolení do úřadu prezidenta, usiluje o posílení pravomocí svého úřadu. Prezident měl až dosud spíše ceremoniální funkci.

Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), z jejíhož vedení Erdogan při nástupu do úřadu formálně vystoupil, ale nemá potřebnou ústavní většinu 330 z 550 hlasů v parlamentu. Proto se podle Reuters dohodla na kompromisním návrhu s opoziční nacionalistickou Stranou národní akce (MHP).

Muslimští duchovní donášeli tureckým konzulátům v Německu na pučisty

Číst článek

AKP disponuje 316 mandáty a MHP 39, což jim pro schválení bude stačit. Turci by pak měli o změnách hlasovat na jaře v referendu.

Návrh posiluje prezidentskou roli mimo jiné zavedením práva vydávat dekrety. Prezident bude na druhé straně trestně odpovědný, zatímco dosud byl imunní vůči všem trestným činům vyjma vlastizrady. Soubor návrhů také zavádí rozsáhlé změny soudního systému.

Vicepremiér Nurettin Canikli v pátek uvedl, že voliči budou změny schvalovat v referendu, které se bude konat mezi březnem a květnem příštího roku. Plně vstoupit v platnost by podle tureckých médií měly až v roce 2019, na kdy jsou plánovány parlamentní i prezidentské volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme