Bojovníci Islámského státu vstoupili do Palmýry, tvrdí syrská opozice

Ozbrojenci teroristické organizace Islámský stát po necelém tři čtvrtě roku vstoupili do historického města Palmýra. S odvoláním na syrskou opozici to napsaly světové agentury. Stalo se tak po několikadenních bojích, které se odehrály v uplynulých dnech a vyžádaly si desítky mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starověká Palmýra po vyhnání Islámského státu

Starověká Palmýra po vyhnání Islámského státu | Zdroj: Reuters

Teroristická organizace oázu se světoznámými antickými památkami, které jsou zapsány na seznamu UNESCO, ovládala necelý rok do letošního března, kdy ji syrská armáda - s notnou pomocí ruského letectva - vytlačila.

Vojákům se ale nikdy nepodařilo vytlačit džihádisty dále od města.

Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Číst článek

Nyní radikálové využili toho, že Damašek soustředí veškeré usilí na dobytí severosyrského Aleppa.

Poprvé IS výrazněji udeřil ve čtvrtek, kdy u Palmýry zabili nejméně 34 vojáků. Podařilo se jim rovněž zmocnit dvou vesnic na předměstí.

Podle aktivistů z opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, jsou islamisté zhruba čtyři kilometry od Palmýry. Syrská armáda proto do oblasti posílá další jednotky, které doposud bojovaly u Aleppa.

Michal Žák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme