Hrdinný voják Andrej. Válku v Sýrii Rusům ukazuje animovaný film

Ruská operace v Sýrii naráží na řadu problémů a neobešla se bez obětí v řadách ruské armády. Kreml navíc stále čelí výtkám za podporu autokratického režimu Bašára Asada i za malé ohledy, které ruská a syrská armáda údajně bere na civilisty. Rusko má ale o svých aktivitách jasno a chce přesvědčit i své občany. A to zábavnou formou - kresleným filmem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský voják Andrej Timošenkov v animovaném filmu studia Patriot.

Ruský voják Andrej Timošenkov v animovaném filmu studia Patriot. | Foto: studio Patriot

Jmenuje se Andrej Timošenkov a je to voják, který zemřel v červnu v syrské provincii Homs. Andreje při obstarávání bezpečného průjezdu humanitárního konvoje připravil útok sebevražedného atentátníka o život. Na stránky ruských novin se dostal už jako hrdina, stejně jako do kresleného příběhu, který vznikl v ruském animačním studiu Patriot.

„Teď jsou ve velké oblibě vymyšlení superhrdinové v západních filmech. My chceme lidi učit, ukazujeme jim reálné příklady, vzory pro mladé lidi, aby viděli, jak se chovají skuteční hrdinové,“ říká Ilja Levčenko ze studia Patriot. V této strategii plánuje podle něj animační společnost pokračovat. „Chceme udělat sérii deseti až patnácti podobných kusů,“ říká.

Špioni a korupčníci, vylíčila ruská televize pracovníky Člověka v tísni v Doněcku

Číst článek

Studio Patriot je součástí celostátního projektu nazvaného Síť, který má ruskou společnost pomoct vzdělávat. Všude, kde se člověk rozhlédne, ať už po prostorách samotné společnosti Patriot, nebo po zdech kanceláří managementu projektu Síť, visí portréty prezidenta Vladimira Putina.

„V současnosti je moderní Rusko a náš prezident prostě značka, s tím nelze nesouhlasit. A my toho částečně využíváme,“ vysvětluje mluvčí Sítě Maria Aljošina. „Ale všechno, co vytváříme, je ukázkou našeho životního stylu, nikým nemanipulujeme ani mu nic nenutíme. Ukazujeme prostě skutečný obrázek toho, co jako Rusové umíme, jak žijeme a po čem toužíme."

V rámci projektu se po celé zemi pořádají různé akce, ať už kulturního, nebo vzdělávacího charakteru. Organizátoři nicméně opakovaně zdůrazňují, že jejich aktivity jsou zásadně nepolitické.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme