Přetahovaná o Palmýru. Islámský stát ji dobyl, přiznal guvernér

Radikálové z takzvaného Islámského státu dobyli syrskou Palmýru. Podle agentury Reuters to oznámil guvernér provincie Homs v syrské státní televizi. Talal Barazí dodal, že se teď syrská armáda snaží získat město znovu pod kontrolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starověká Palmýra po vyhnání Islámského státu

Starověká Palmýra po vyhnání Islámského státu | Zdroj: Reuters

Jen o pár hodin dříve přitom ruské ministerstvo obrany oznámilo, že armáda za pomoci letectva útoky odrazila. Boje v ulicích historického skvostu se odehrávají už od soboty.

„Útočníci využívali auta naplněná trhavinami a řízená sebevražednými atentátníky, obrněnou techniku i raketomety," uvedlo ministerstvo.

Ruské letouny podle něj během noci podnikly 64 náletů a zničily 11 tanků a bojových vozidel pěchoty, 31 aut s velkorážnými kulomety a více než 300 ozbrojenců.

Boje se podle ruských zdrojů momentálně odehrávají asi deset kilometrů jižně od Palmýry. K odražení útoků teroristů poskytlo velení syrské armády posily z provincie Homs.

Bojovníci Islámského státu vstoupili do Palmýry, tvrdí syrská opozice

Číst článek

Rovněž exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s odvoláním na své pozorovatele na místě uvádí, že prudké nálety ruských letadel donutily bojovníky IS, aby se stáhli na okraj Palmýry, kterou se pokoušeli dobýt.

Radikálové v sobotu ovládli většinu města, když se bojovníkům IS podařilo proniknout přes nepříliš silnou obranu syrské armády a ovládnout strategicky důležité kopce okolo města. Nejprve získali severozápadní část města, pak se boje přesunuly směrem k centru.

Velitel jedné z povstaleckých skupin z okolí Aleppa předtím řekl, že útok islamistů na Palmýru syrskou vládu přiměl, aby k ohroženému městu vyslala vojáky od Aleppa.

Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Číst článek

Islamisté slavné historické město Palmýra poprvé obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. Násilné potlačení prvních protestů pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku.

Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300 tisíc obětí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme