Cesta přes Alpy bude rychlejší, Švýcaři otevřeli vlakům Gotthardský tunel

Na jihu Švýcarska v neděli pro pravidelnou dopravu otevírají Gotthardský železniční tunel, dlouhý rekordních 57 kilometrů. Slavnostně ho otevřeli letos 1. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak vyjíždí z Gotthardského tunelu

Vlak vyjíždí z Gotthardského tunelu | Zdroj: Reuters

Šéf švýcarské turistické centrály Jörg Schmid čeká, že tunel přinese Švýcarsku mnohem více turistů. Většina jich přijede jen proto, že cesta tunelem bude zkrátka rychlejší.

„Je to investice pro příští generace. Ostatní evropské země by si měli vzít ze Švýcarska příklad, jak se nákladní doprava přesouvá ze silnic na koleje,“ připomíná Edwin Gutler, který v rakouských železnicích pracuje jako ombudsman pro cestující. I on se svezl jedním z prvních vlaků.

Gotthardský tunel nabízí rychlejší cestu přes Alpy. Ztratí vesničky u staré trati zdroj obživy?

Číst článek

Tunel má podle stavařů vydržet v současném stavu alespoň sto let. Připomíná to i Stefan Flury, který dělal přímo v tunelu léta stavební dozor. Připomíná, že stavbu i přes včasné dokončení provázely určité problémy.

Gotthardský železniční tunel je se svou délkou přes 57 kilometrů nejdelším tunelem světa. Dosud tento primát držel japonský železniční tunel Seikan mezi ostrovy Honšú a Hokkaidó, který je dlouhý téměř 54 kilometrů. Současně i tunelem nejhlubším. V některých místech je i 2300 metrů pod vrcholkem hory Piz Vatgira.

Tunel, označovaný za pýchu Švýcarska, prochází alpským Gotthardským masivem. Myšlenka na jeho vybudování pochází již z konce 40. let uplynulého století, jeho vybudování schválili Švýcaři v několika referendech a v roce 1996 začaly přípravné práce. V listopadu 1999 byly provedeny první odstřely a ražba skončila za velké slávy v roce 2010. Slavnostně byl otevřen letos 1. června.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme