'Bezprecedentní' Trump. Řeší konflikt zájmů, jaký u prezidenta USA nemá obdoby

Bezprecedentní. Tohle přídavné jméno v uplynulém roce kralovalo americkému politickému slovníčku. A objevuje se i v souvislosti s budoucností: ještě nikdy v americké historii prezidentovi nehrozilo tolik střetů zájmu, jako tomu je v případě Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump během předvolební kampaně

Donald Trump během předvolební kampaně | Foto: flickr.com, Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Ve Washingtonu jsou v plném proudu přípravy na lednovou inauguraci nového prezidenta. Donald Trump sestavuje svůj budoucí vládní tým. Do čela Národní ekonomické rady by měl usednout prezident společnosti Goldman Sachs, v případě ministra zahraničí média pro změnu zmiňují ředitele ropné společnosti Exxon Mobile.

Otázkám ovšem realitní magnát čelí nejen v souvislosti s obsazením nejvlivnějších postů. Rostoucí obavy vzbuzují i jeho podnikatelské aktivity. Byznys impérium Donalda Trumpa a jeho rodiny zasahuje dvě desítky zemí. Kritikové varují, že nikdy v historii Spojených států prezidentovi nehrozilo tolik možných střetů zájmu.

Podnikatelské aktivity Donalda Trumpa sahají daleko za hranice Spojených států. Potenciální konflikt zájmů ale může nastat i pár kroků od Bílého domu. Nově otevřený Trumpův hotel tady v centru Washingtonu je jedním ze stovek podniků byznys impéria budoucí první americké rodiny.

V rozporu se sliby? Trump zve do svého týmu vlivného bankéře z Wall Street

Číst článek

Budovu si Donald Trump pronajímá od americké vlády, o jakýchkoliv změnách ve smlouvě a nájmu by tak rozhodoval prezidentův přímý podřízený. Hotel už čile inzeruje a cílí mimo jiné na diplomaty a zahraniční státní delegace. Existuje tak podezření, že by se skrze drahé ubytování v luxusních pokojích mohly snažit vydobýt přízeň Trumpovy vlády.

Podnikání půjde stranou

Donald Trump během kampaně sliboval, že pokud se stane prezidentem, půjde podnikání stranou. Pár týdnů po volbách prostřednictvím Twitteru oznámil, že „totálně zanechá podnikání.“ Jak to udělá, neprozradil, s výjimkou toho, že jeho impérium povedou tři děti z prvního manželství.

Plány i to, jakou roli v nich sehrají Ivanka, Donald a Eric, kteří už teď coby členové přechodného týmu spolurozhodují o obsazení budoucí vlády, chce veřejnosti nastínit během tiskové konference příští týden.

Média: Trump chce do čela diplomacie šéfa ropné společnosti a přítele Kremlu

Číst článek

Jak připomíná Erik Lipton z deníku New York Times, obavy vzbuzují především zahraniční investice Donalda Trumpa – například v Turecku, Indii nebo na Filipínách. Nejenže jsou příjmy ze zahraničí třeba i jen v podobě daru pro prezidenta podle ústavy nepřípustné. Mohly by ale zpochybnit i všechna zahraničně politická rozhodnutí týkající se dotyčné země, zvlášť když by z něj těžil Trumpův byznys.

Ani pokud by ho nově zvolený prezident svěřil do rukou svých dětí, podezření z konfliktu zájmů a případné korupce by nezmizel, vzhledem k tomu, že Donald Trump bude s rodinou dál v kontaktu.

Ivanka Trumpová | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-2.0 Marc Nozell

Překvapení vzbudila například přítomnost Ivanky Trumpové na první schůzce budoucího prezidenta s japonským premiérem. Ivanka ji absolvovala, aniž by měla veřejnou funkci či bezpečnostní prověrku, a vzniklo tak podezření, že probíraná témata může použít ve prospěch svých podnikatelských aktivit.

Experti na etiku vyzývají Donalda Trumpa ke stejnému řešení, k jakému se uchýlili jeho předchůdci v prezidentské funkci, vložit aktiva do takzvaného slepého trustu, který by spravoval nezávislý manažer.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme