Florbalisté jsou na MS bez medaile. V souboji o bronz podlehli Švýcarsku 5:8

Čeští florbalisté neobhájili bronzovou medaili z posledního mistrovství světa. V tradičně obsazeném souboji o třetí místo na mistrovství světa v Rize podlehli Švýcarsku 5:8. Klíčovou ztrátu nabral tým trenéra Radima Cepka ve druhé třetině, pak už jen neúspěšně dotahoval. Ve finále Finové porazili Švédy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaný český tým se z florbalového MS vrátí bez medaile

Zklamaný český tým se z florbalového MS vrátí bez medaile | Foto: Martin Flousek ceskyflorbal.cz, xflorbal.cz

Národní tým v Rize potvrdil, že se mu aktuálně nedaří proti třem nejsilnějším soupeřům na světě. Vedle Švédska a Finska nestačí také na Švýcary, kterým za poslední dva roky podlehl už počtvrté.

Češi přitom vykročili za obhajobou už po 43 sekundách zápasu. Šebek připravil Curneymu pozici před odkrytou brankou a v červeném hrající národní tým vedl. Jenže okamžitě po buly se ukázalo specifikum florbalu. Christian Maier se dostal k míčku po vhazování, přestože ho Češi vyhráli, a vyrovnal.

Podruhé poslal Cepkův tým do vedení Tom Ondrušek po třech minutách, jenže to bylo naposled, co Češi vedli. Braillard vyrovnal a Camenisch poslal do vedení Švýcary. Veterán Tomáš Kafka pak pustil do branky Lukáše Součka.

Neuběhlo ani 9 minut druhé třetiny, když po samostatném úniku vyrovnal Matěj Jendrišák. Jenže pak se během tří minut trefili Švýcaři Manuel Mauer a Christoph Meier a toto dvoubrankové manko už Češi nestáhli. Na Tokošovo snížení ve třetí třetině odpověděl znovu Mauer, po Jendrišákově gólu na 5:6 znovu vrátil soupeřům bezpečný náskok Jöl Rüger.

Manuel Mauer dvě minuty před koncem završil hattrick a potvrdil zisk bronzových medailí pro Švýcarsko, už šestých v historii šampionátu. Češi si místo cenného kovu odvezli jen pamětní mince.

O zlato se v podvečer utkají Švédsko a Finsko. Příští šampionát se za dva roky uskuteční v České republice a vyvrholí v o2 Areně.

Ve finále favorizovaní Švédové vedli na Finskem rychle 2:0 a mířili ke třetímu titulu za sebou. Jenže pak Finové změnili taktiku a dokázali vyrovnat. Zápas rozhodly až samostatné nájezdy, kde měli hráči v bílomodré kombinaci pevnější nervy. Jako první ze Švédů selhal Stenberg, ve čtvrté sérii pak Ihme vychytal Samuelssona.

Jako střelec vítězného gólu bude veden 39letý veterán Mika Kohonen. Po šesti letech Finsko znovu slaví titul mistrů světa.

Mistrovství světa florbalistů v Rize:
O 3. místo:
ČR - Švýcarsko 5:8 (2:3, 1:2, 2:3)
Branky a nahrávky: 1. Curney (Šebek), 4. Ondrušek (M. Beneš), 29. Jendrišák (Šebek), 47. Tokoš (Veltšmíd), 56. Jendrišák (Curney) - 1. Ch. Meier (Antener), 6. Braillard (Graf), 12. Camenisch (Rüegger), 35. Maurer (Antener), 38. Ch. Meier (Antener), 50. Maurer (M. Hofbauer), 58. Rüegger (Braillard), 58. Maurer (Ch. Meier). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6870.
Sestavy:
ČR: Kafka (12. Souček) - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Kološ - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - M. Beneš, Dóža, Ondrušek - od 50. navíc Matejčík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.
Švýcarsko: P. Meier - Zürcher, Camenisch, Bischofberger, Kuchen, Graf, Berry - Rüegger, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Meier, Antener - Buchli, Braillard, Laely. Trenéři: David Jansson a Esa Jussila.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme