Gibraltar chce po Londýnu, aby i po brexitu zůstal volný pohyb osob

Gibraltar chce v souvislosti s brexitem usilovat o zvláštní status v rámci Evropské unie. BBC to řekl gibraltarský první ministr Fabian Picardo. Tento britský region je závislý na kontaktu se Španělskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltar

Gibraltar | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Olivier Bruchez

Picardo v Show Andrewa Marra na BBC ujistil, že Gibraltar, strategická enkláva na jihu Pyrenejského poloostrova, zůstane součástí Velké Británie i po brexitu, i když to prý nebude jednoduchá cesta.

Vyzval ale britskou vládu, aby v případě Gibraltaru udělala maximum pro udržení volného pohybu osob a setrvání v jednotném evropském trhu. Londýnská vláda by podle něj měla při vyjednávání brát ohled na potřeby jednotlivých regionů.

Pro setrvání v Evropské unii hlasovalo 96 procent obyvatel Gibraltaru

Číst článek

Picardo, který počítá s tlakem madridské vlády, připomněl, že hranice Gibraltaru překročí každý den 10.000 Španělů, což z enklávy dělá druhého největšího zaměstnavatele v Andalusii.

Obyvatelé Gibraltaru v červnovém referendu hlasovali proti brexitu. Pouhá čtyři procenta voličů z území na jihu Španělska hlasovalo pro odchod z Evropské unie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme