Z Perthu do Londýna bez mezipřistání. Dreamlinery zvládnou 14 498 km za 17 hodin

Letecká společnost Qantas Airways zahájí v březnu 2018 nonstop lety mezi Perthem, který leží na západním pobřeží Austrálie, a Londýnem. Bude to první podobné spojení bez mezipřistání, uvedl australský přepravce. Lety na trase dlouhé 14 498 kilometrů budou zajišťovat stroje Dreamliner 787-9 od amerického Boeingu a budou trvat 17 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 787-9 Dreamliner

Boeing 787-9 Dreamliner | Zdroj: Reuters

Přímý let z Perthu do Londýna bude dosud nejkratší a nejrychlejší verzí tradiční Klokaní cesty (Kangaroo Route) mezi Austrálií a Londýnem napříč východní polokoulí, na jejíž název má Qantas ochrannou známku.

"Když Qantas v roce 1947 zahájil lety na Kangaroo Route do Londýna, trvala cesta čtyři dny a měla devět mezipřistání," poznamenal šéf Qantas Alan Joyce.

Qantas dostane svá první letadla Dreamliner příští rok. Podle Joyce s nimi bude možné létat z východoaustralského pobřeží bez mezipřistání do amerických měst jako je Dallas nebo Chicago.

Přímé spojení mezi Londýnem a Austrálií může podkopat alianci mezi Qantas a arabským přepravcem Emirates, který nyní přepravuje řadu klientů Qantas z Dubaje do Evropy. Bude výzvou i pro levnější, ale delší konkurenci čínského přepravce China Southern Airlines, který nabízí lety z Evropy do Austrálie se zastávkou v jihočínském Kantonu.

Perth by se po spuštění linky měl stát významným leteckým uzlem pro cestující z východní Austrálie, kteří chtějí do Evropy, uvedl australský ministr obchodu a cestovního ruchu Steven Ciobo. To by v tomto městě mělo podpořit zaměstnanost a turistický ruch.

Británie je pro Austrálii třetím největším zdrojem turistů, loni odtud přiletělo přes 660 000 lidí, uvedl Ciobo podle agentury Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme