Volby v Rumunsku vyhráli socialisté. Podle odhadů získali téměř polovinu hlasů

Nedělní parlamentní volby v Rumunsku vyhrála podle očekávání Sociálnědemokratická strana (PSD). Podle takzvaných exit pollů, tedy průzkumů mezi voliči odcházejícími z volebních místností, získala 45,5 procenta hlasů. Středopravé Národní liberální strana (PNL) dalo podle agentur CURS-Avangarde a IRES svůj hlas kolem 21 procent voličů. Nový subjekt - Svaz záchrany Rumunska - má zisk kolem devíti procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlamentní volby v Rumunsku

Parlamentní volby v Rumunsku | Zdroj: Reuters

Voliči měli příležitost zvolit 466 poslanců a senátorů obou komor parlamentu. První dílčí výsledky voleb by měly být známy v pondělí.

Socialisté byli u moci do loňského roku, ale jejich vláda padla v důsledku masových protestů po tragickém požáru, při němž v bukurešťském nočním klubu zemřelo 64 lidí.

Mnozí v tom tehdy viděli důsledek neúnosné korupce v zemi, neschopnosti veřejné správy a opomíjení bezpečnostních norem. Zemi tak od loňského listopadu spravoval úřednický kabinet Daciana Ciolose, bývalého komisaře Evropské unie.

Nyní socialisté mimo jiné slibovali zvýšit mzdy a důchody. Rumunsko zůstává jednou z nejchudších zemí Evropské unie.

Podle pozorovatelů by PSD mohla vytvořit vládu s Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

"V následujících dnech zahájí PSD a ALDE jednání s cílem vytvořit v parlamentu novou většinu," řekl šéf PSD Liviu Dragnea. "Dnešní výsledek jasně naznačuje, jakou budoucí vládu si Rumuni přejí," dodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme