Rusko a USA navrhují bezpečný odchod rebelů z Aleppa, tvrdí povstalci. Kreml to ale popírá

Kontrolu nad severosyrským Aleppem po poslední ofenzivě získávají vládní jednotky podporované Moskvou. Rusko a Spojené státy proto předložily syrským rebelům společný návrh na bezpečný odchod opozičních bojovníků i civilistů z města, informovala agentura Reuters. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ale podle ruské agentury RIA informace o dohodě krátce nato popřel. Povstalci se mají k textu vyjádřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

Návrh, který agentuře Reuters předali nejmenovaní zástupci povstalců, umožňuje povstalcům, jejich rodinám a také dalším civilistům bezpečně odejít z města. To v posledních dnech opouštějí desítky tisíc lidí kvůli vytrvalému bombardování.

Rebelové z radikální Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako an-Nusra, budou muset zamířit na předem stanovené území do provincie Idlib na severozápadě země. Ostatní budou moci odejít kamkoliv. Rebelové s sebou budou smět vzít lehké zbraně, těžkou výzbroj musejí zanechat na místě.

Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Číst článek

Návrh počítá s 48hodinovou lhůtou, po kterou bude bezpečný odchod zajištěn. Na dodržování stanovených pravidel by měla dohlížet OSN.

Rusko informaci popřelo

Rjabkov prohlásil, že ruští a američtí vyjednávači se dosud na žádné společné variantě řešení situace v Aleppu neshodli. „To, o čem informují západní agentury, ne vždy nutně odráží realitu," řekl Rjabkov, podle něhož Moskva stále pracuje na vytvoření podmínek pro odchod lidí z Aleppa. Společná dohoda není na dohled kvůli tomu, že USA trvají na nesplnitelných podmínkách, dodal.

Američtí a ruští experti vyjednávají o Aleppu v Ženevě. Washington obviňuje Moskvu, že není ochotna přistoupit na kompromisní podmínky.

Mezinárodní společenství opakovaně vyzývá syrského prezidenta Bašára Asada a Rusko, aby přestali útočit na civilisty a umožnili jejich bezpečný odchod z Aleppa.

Zástupce povstalecké skupiny Džabhat aš-Šámíja agentuře Reuters řekl, že povstalci přímo v Aleppu nemají o americko-ruských jednáních ohledně řešení situace ve městě informace. Právě na vyjádření rebelů se přitom před praktickým provedením společného plánu čeká.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme