Policie navrhuje obžalovat Čecha, který se chtěl připojit k Islámskému státu

Vyšetřování Jana S., který se plánoval připojit k bojovníkům teroristické organizace Islámský stát (IS), skončilo. Mladík už se seznámil s jeho výsledky a spis nyní - s návrhem policie na podání obžaloby - putuje na státní zastupitelství. Státní zástupce plánuje podat obžalobu ke Krajskému soudu v Plzni do Vánoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: zdroj: YouTube.com, VICE News

"Proběhlo seznámení se spisem, poslední úkon vyšetřování," sdělil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu dozorující státní zástupce Jakub Kubias.

Policie se případem muže ze Spáleného Poříčí zabývala necelý rok. Další krok je tak na státním zastupitelství. "Spis s návrhem na podání obžaloby by měl přijít v pondělí. Obžalobu bych měl podat do Vánoc. Jde totiž o vazební věc a ta má prioritu," dodal Kubias.

Jana S. zadrželi turečtí policisté na istanbulském letišti během přestupu na let do města Gaziantep poblíž turecko-syrské hranice, odkud zájemci o boj v řadách Islámského státu vyrážejí do Sýrie. Potom, co se jim přiznal, že chtěl pokračovat do Sýrie a tam se připojit k IS, ho poslali zpět do Česka. Tuzemští vyšetřovatelé mladíka nejdříve vyšetřovali na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině.

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Číst článek

Na základě jeho výpovědi ale zostřili klasifikaci: začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy a soud ho poslal do vazby. "Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval. Uvedl, že by si lidi určené k popravě vybíral a neprováděl by je tak brutálně. Je třeba vidět, že se chtěl stát vojákem, který podléhá rozkazům, navíc měl navštěvovat právě webové stránky se záběry brutálně prováděných poprav. Předmětem útoku tedy podle něj mohli být i civilisté," vysvětlil svoje rozhodnutí Krajský soud v Plzni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Čech, který se chtěl přidat k tzv. Islámskému státu? Do Spáleného Poříčí, odkud muž pochází, se vydal reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana

Janu S. tak hrozí od letošního července hrozí nejméně 12 let vězení, na čemž vyšetřování nic nezměnilo. Psychologické a psychiatrické posudky ukázaly, že je příčetný a odblokovaly tak cestu k obžalobě. Jan S. podstoupil na závěr vyšetřování výslech, ale kriminalistům nic nového neprozradil. "On se k ničemu nevyjadřuje, k věci nic nového neřekl," uvedl Kubias. Mladík odmítl také vazební zasedání, na němž se mělo rozhodovat o jeho propuštění na svobodu. Soudce tak nakonec "od stolu" rozhodl, že ve vazbě zůstane.

Muži přitěžuje fakt, že se na cestu důkladně připravil. Koupil si jednosměrnou letenku do tureckého města Gaziantep, odkud zájemci o rozšíření řad Islámského státu vyrážejí k hranici se Sýrií. Rezervoval si dokonce vůz, kterým chtěl pokračovat na turecko-syrskou hranici.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme