Komplikace pro zaměstnavatele hendikepovaných: Minimální mzda se zvýší, státní příspěvek zatím ne

Zdravotně postiženým osobám se od ledna zvýší minimální mzda, pro jejich zaměstnavatele to je komplikace. Ti, kteří zaměstnávají více než padesát procent handicapovaných lidí, budou muset platit více na výplatách, ale zatím nemají od státu garantováno, že se jim zvýší příspěvek na mzdy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Od ledna budou mít handicapovaní zaměstnanci v Česku garantovanou minimální mzdu ve výši 11 tisíc korun. Stát zaměstnavatelům zdravotně postižených lidí přispívá na jejich mzdu a tento příspěvek se měl zvýšit společně s minimální mzdou už od ledna příštího roku.

Jenže v poslanecké sněmovně prošel zákon o zaměstnanosti teprve prvním čtením a letos už ho poslanci projednat nestihnou. Opozice to dává za vinu ministerstvu práce a sociálních věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou komplikaci zaměstnavatelů hendikepovaných vysvětlila redaktorka ČRo Kristina Lamperová

„Promeškali celou řadu měsíců příležitostí, kdy jsme to mohli projednávat. A je to jen o neschopnosti paní ministryně si vyjednat tento zákon na program,“ tvrdí poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD oponuje, že program jednání nemůže nijak ovlivnit. „To mi připadá opravdu směšné, já nejsem schopná ovlivnit jednací řád sněmovny. Nejsem ani poslankyně.“

Zároveň dodává, že novela bude schválená během prvních tří měsíců nového roku. Zaměstnavatelé, kteří mají mezi zaměstnanci více než 50 procent lidí se zdravotním postižením, tak o své peníze nepřijdou - dostanou je zpětně.

„Na takovou chvíli připravujeme v zákoně takový pozměňovací návrh, který by umožnil během prvního čtvrtletí příspěvky proplatit,“ plánuje ministryně práce a sociálních věcí.

Hrozí i propouštění

Aktuálně můžou zaměstnavatelé dostávat maximálně 8800 korun na každého handicapovaného zaměstnance, novela zákona slibuje 700 korun navíc. Jenže kvůli zpoždění a následnému zpětnému proplácení může dojít k řadě komplikací a situace se firmám prodraží.

„Retroaktivita je největší zhůvěřilost od státu směrem k firmám. Je to obrovský problém - nese administrativní náklady a samozřejmě čas všech zaměstnanců, čím menší podnikatel, tím horší,“ říká Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Většina firem, které Český rozhlas oslovil, nemá problém s tím, počkat pár měsíců na slibované zvýšení. Vadí jim spíše samotné navýšení minimální mzdy, handicapovaní lidé víc práce podle nich nezvládnou a tak budou někteří zaměstnavatelé propouštět.

Nezaměstnanost v Česku klesla na 5 procent. Bez práce je nejméně lidí za osm let

Číst článek

„Ve stejné situaci jsme byli i minulý rok, to se také skokově navyšovala minimální mzda. Je to pro nás taková nejistota. To zvýšení je opravdu veliké a je zvětšující se skupina zaměstnanců, kteří na tu práci pak nedosáhnou. My jsme byli nuceni propouštět a to nastane znovu,“ tuší Daniela Prokopová z firmy A-MANO.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky Václava Krásy je podpora státu pro handicapované zaměstnance v tuhle chvíli už dostatečná. „Ať se jim trošku ještě pomůže, ale už jsem proti dalšímu navyšování. Jakože by stát platil plně náklady toho, že oni zaměstnávají lidi se zdravotním postižením. To není možné.“

Celkově má stát na navýšení příspěvků pro zdravotně postižené zaměstnance připravených 200 milionů korun. Od ledna příštího bude stát garantovat stejnou minimální mzdu pro zdravé i postižené zaměstnance.

Kristina Lamperová, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme