Učíme je, jak se ve škole chovat. V Belgii vznikají přípravky pro děti uprchlíků

Boje v Sýrii pokračují. Ze země už uprchly miliony lidí. Někteří z nich skončili v Belgii. Mezi nimi jsou tisíce dětí, které nikdy nebyly ve škole a neumí ani jeden z místních jazyků. Proto v zemi vznikají dobrovolnické projekty, které připravují děti na školní docházku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Belgii vznikají přípravky pro děti uprchlíků

V Belgii vznikají přípravky pro děti uprchlíků | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Výuka v jedné z přípravek na školu La Petit École (Malá škola) trvá celé dopoledne od pondělí do pátku. Děti se zde neučí jen jazyk. „Snažíme se jim vštípit i to, jak se ve škole chová. Že musejí být v klidu, hlásit se a naučit se čekat, až na ně přijde řada. Aby zvládly běžný školní den," vysvětluje zakladatelka přípravky Juliette Pirletová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Belgii vznikají předškolní přípravky pro děti uprchlíků. Více si poslechněte v reportáži Filipa Nerada.

Učit se a chodit do školy totiž není pro tyto děti podle Juliette vůbec snadné. „Zbavujeme je strachu ze školy. Aby získaly sebedůvěru a byly schopné nejen chodit do školy, ale také tam uspět. To je hlavním cílem našeho projektu."

Výuka je individuální. Všech deset žáků ve škole pochází z Aleppa nebo Homsu, na vlastní kůži zažili válku a strastiplnou cestu do Evropy. Tyto traumatizující zážitky si podle jedné z učitelek Marie Pierrardové přenesli do svého nového domova v Bruselu a projevují se i ve škole.

„Necháváme děti, aby tu vyjadřovaly svoje pocity, traumata a vzpomínky. Někdy jsou agresivní, ale jen mezi sebou. K nám se chovají hezky a myslím, že jsou rády za to pouto, které jsme si vytvořili," řekla Pierrardová.

Malá škola v bruselské čtvrti Anderlecht funguje od února. Učitelka zeměpisu Juliette ale začala s výukou malých běženců už o minulých prázdninách, kdy v parku narazila na několik stovek syrských uprchlíků.

Byla tam s nimi i spousta dětí, které v parku bezcílně trávily celé dny. Začala je proto učit francouzsky. Později získala pro výuku prostory v místním kulturním centru a dvě kolegyně, které jí pomáhají. Závislá je na penězích od soukromých dárců a od regionální frankofonní vlády, kterou vede Rudy Demotte.

V Belgii vznikají přípravky pro děti uprchlíků | Foto: Filip Nerad

„Na tento projekt přispíváme 50 tisíci eur. Je to velmi potřebný projekt. Pro ty děti je hrozně obtížné začlenit se do společnosti, když neznají její jazyk ani kulturu a nevědí, jak se tady mají chovat," vysvětluje Demotte.

S integrací přistěhovalců má Brusel velké problémy a přistěhovalecká čtvrť Molenbeek se stala nechvalně proslulou líhní teroristů. Demotte proto doufá, že projekty jako tento pomohou s jejich lepším zařazením do belgické společnosti. V to věří i Marie Pierrardová a přála by si, aby podobných malých škol bylo ve městě mnohem víc.

„S Juliette bychom chtěli, aby byly na každé škole a aby dobrovolnice jako já to nemusely dělat zadarmo nebo jenom na částečný úvazek, ale stala se z toho pro nás plnohodnotná práce," říká učitelka, která vedle syrských uprchlíků učí belgické děti výtvarnou výchovu.

V Belgii vznikají přípravky pro děti uprchlíků | Foto: Filip Nerad

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme