Trump je přítel Izraele, řekl Netanjahu. Chce s ním diskutovat o jaderné dohodě s Íránem

Izrael a Spojené státy by mohly spolupracovat na vypovězení mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Řekl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle kterého je nově zvolený americký prezident Donald Trump velkým přítelem Izraele. Dohodu s Íránem loni kromě USA podepsalo pět dalších zemí. Írán jejím prostřednictvím získal za ústupky v jaderném programu zrušení sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

Benjamin Netanjahu v rozhovoru pro televizní stanici CBS uvedl, že dohodu s Íránem lze zrušit různými způsoby. „Napadá mě asi pět věcí," prohlásil bez podrobností podle agentury AP a řekl, že chce o různých cestách diskutovat s Donaldem Trumpem brzy poté, co se usadí v Bílém domě.

Izraelský premiér je dlouhodobým kritikem dohody s Íránem a zopakoval, že se v této otázce neshoduje s dosluhujícím demokratickým americkým prezidentem Barackem Obamou, který kompromis s Teheránem uzavřel.

Republikán Trump v kampani dohodu s Íránem označil za „nejhorší, jaká kdy byla vyjednána". Podle analytiků tak možná zaujme vůči Teheránu tvrdší postup než jeho předchůdce.

Největší obchod mezi USA a Íránem za 37 let. Iran Air koupí od Boeingu 80 letadel

Číst článek

„Donalda Trumpa znám. A myslím, že jeho podpora Izraele je jasná. Má velmi vřelý vztah k židovskému státu a k židovskému národu," řekl izraelský premiér, podle kterého je íránský jaderný program hrozbou pro Jeruzalém.

Íránský prezident Hasan Rúhání nedávno prohlásil, že Teherán nedovolí Trumpovi zničit dohodu o jaderném programu. Americký Kongres schválil v listopadu prodloužení zákona, který umožňuje rychle obnovit americké sankce proti Íránu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme