Peking: Trumpovy poznámky o Tchaj-wanu a politice jedné Číny jsou znepokojující

Peking v pondělí vyjádřil „krajní znepokojení" kvůli poznámkám nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o Tchaj-wanu a politice jedné Číny. Reakci vyvolalo Trumpovo prohlášení, že by se Spojené státy „nemusely držet své dlouhodobé pozice, že je Tchaj-wan součástí jedné Číny". Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že politika jedné Číny je základem čínsko-amerických vztahů, a vyzval nadcházející americkou vládu, aby chápala citlivost otázky Tchaj-wanu.

Budoucí americký prezident Donald Trump v nedělním televizním rozhovoru pro Fox News řekl, že neexistuje důvod, aby byly Spojené státy vázány politikou jedné Číny, dokud neuzavřou přijatelné smlouvy o obchodu a dalších problematických tématech.

Čína považuje Tchaj-wan stejně jako Tibet za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

„Zcela rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni, než s Čínou uzavřeme dohody týkající se jiných věcí, včetně obchodu," řekl Trump. Ten čelil mimo jiné kritice za telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Rozhovor, který byl první svého druhu od roku 1979, kdy Spojené státy přerušily oficiální diplomatické vztahy s touto zemí, popudil Peking. Část amerických politiků jej označila za diplomatický přešlap.

Trump v nedělním rozhovoru kritizoval Čínu za její úpravy kurzu měny, expanzivní politiku v Jihočínském moři nebo příliš mírný přístup k Severní Koreji.

„Nechci, aby mi Čína diktovala. Toto byl telefonát, kdy jsem já byl volaným. Abych byl upřímný, myslím, že by bylo velmi neuctivé, kdybych (telefon) nezvedl," dodal Trump.

V interview se také vyjádřil k informacím některých médií, podle nichž CIA tvrdí, že kybernetické útoky ruských hackerů byly během volební kampaně vedeny s cílem pomoci mu do prezidentského křesla. Podle Trumpa za zprávami stojí demokraté, kteří se nemohou smířit s jeho volebním vítězstvím. „Podle mě je to směšné. Je to jen další výmluva. Nevěřím tomu," prohlásil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme