V příhraniční perníkárně vyrobí denně až 14 tun těsta na perníčky

Rakouské vánoční cukroví se příliš neliší od toho našeho. Tradiční perníčky, linecké nebo rohlíčky se pekly na obou stranách hranice dávno před uzavřením železnou oponou po druhé světové válce. V příhraničním Bad Leonfeldenu dokonce vyrábí perníčky v perníkárně Kastner už od roku 1559.

Hlavní rozdíl mezi českým a rakouským perníčkem, který návštěvník v rodinné firmě Kastner vnímá, je ten, že se zde peče více druhů. Podle šéfa perníkárny Franze Weglehnera tady do těsta přidávají ořechy, pomerančovou kůru nebo sušené ovoce.

Firma Kastner denně vyrobí 12 až 14 tun těsta na perníčky. To pak musí 24 hodin odpočívat, než se dále zpracovává.

„Mým nejoblíbenějším druhem je Elizenlebkuchen, ten poznáte podle mandlí, které ho zdobí, a také Kaiser Taler, který je podložený oplatkou, je lehký a je tam 25 procent oříšků, a právě ty dělají tu správnou chuť,“ říká šéf provozu Paulus Nimmerful.

Nejdůležitější ingrediencí je podle něj správná mouka a pak samozřejmě hlavní komponenty, tedy med a cukrový sirup. Po upečení se perníčky polévají a suší, také zespodu máčejí v čokoládě. Na konci se čerstvé perníčky zabalí do krabic.

Na Štědrý den je v Rakousku stejně jako v Česku na stole kromě perníčků nebo vanilkových rohlíčků i vánoční štola, vánočka nebo štrúdl.

V příhraničním Bad Leonfeldenu vyrábí perníčky ve firmě Kastner už od roku 1559
autor: pfr
Spustit audio