Pronajměte si žida, vyzývá Němce nová iniciativa. Většina z nich žádného nikdy nepotkala

„Znáte žida? Ne? Tak si jednoho pronajměte,“ zní heslo nové německé iniciativy Rent A Jew, v překladu doslova Pronajměte si žida. Ta se odkazuje na to, že v Německu žije zhruba 100 tisíc židů, většina Němců ale žádného z nich nikdy nepotkala. Iniciativa zprostředkovává návštěvy židů různého věku i povolání pro školy nebo náboženské komunity. Nejde přitom o profesionální řečníky, ale o běžné lidi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davidova hvězda

Davidova hvězda | Foto: Fotobanka Freeimages

„Pravděpodobně jsem nějakého někdy potkal, ale nevím o tom,“ zní odpověď studenta technické školy v německém Solingenu na dotaz, zda někdy v životě potkal žida. Podle německé televize Deutsche Welle odpovědělo na stejný dotaz 15 z 20 žáků stejné školy záporně.

Otázka padla během setkání se dvojicí židů, kteří přijeli v rámci programu Rent A Jew se studenty promluvit o své historii, kultuře a způsobu života. Projekt, který vznikl na Evropské akademii Janusze Korczaka, dnes sdružuje 50 židů různého věku, původu i povolání, jenž jsou ochotní veřejně mluvit o sobě.

Potomci Židů žádají kvůli brexitu o pasy v Německu a Rakousku

Číst článek

Účastníci si možnost rozhovoru podle televize pochvalují. „Nejen, že jsem se naučil o každodenním životě v judaismu, ale také jsem se dozvěděl, že mnoho věcí, které jsem o židech slyšel, nejsou pravda,“ citovala televize například 17letého Mohameda.

„Chceme, aby viděli, že jsme normální lidé. Nechceme být definováni jenom historií a viděni jenom optikou holokaustu,“ říká o projektu jeho účastnice Mascha Schmerling, mladá židovka původem z Moskvy. Cílem je podle ní ukázat otevřený a různorodý judaismus. Podle Rent A Jew si můžou zájemci o setkání se židy promluvit o čemkoliv od náboženství až po jídlo a literaturu.

Iniciativa zároveň připouští, že její název může znít urážlivě. „Po stovky let antisemité tvrdili, že židé jsou méněcenní. Jsme z toho unavení. Věříme, že humor smíchaný s jistou opovážlivostí je nejlepším způsobem, jak porazit staré stereotypy a předsudky a ukázat, jak absurdní jsou,“ píše Rent a Jew na svých stránkách.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme